L’euríbor a 12 mesos, l’índex que serveix de referència per a la majoria de préstecs hipotecaris a tipus variable, ha tancat l’agost amb una mitjana mensual de l’1,25%, fet que l’ha portat a arribar al seu nivell més elevat des del maig del 2012, quan va registrar una mitjana mensual de l’1,266%, i a presentar una forta pujada respecte al juliol, quan va tancar en el 0,992%, avançant-se així a la pujada de tipus d’interès que el Banc Central Europeu (BCE) podria aplicar la setmana que ve.

D’aquesta manera, l’índex encadena el seu cinquè mes en positiu, des que el mes d’abril va registrar una taxa positiva del 0,013% per primera vegada des del gener del 2016, mentre que en taxa diària es va situar ahir en l’1,778%, el seu registre més elevat des del gener del 2012.

En les últimes dues setmanes d’agost, l’índex ha viscut una ratxa alcista que l’ha portat a passar de l’1,118% –registrat el 16 d’agost– fins a l’1,778% d’avui, d’acord amb les expectatives del mercat sobre la pròxima pujada de tipus del BCE. El mercat està començant a descomptar una pujada de 75 punts bàsics en la reunió del Banc Central, prevista per al 8 de setembre.

Fonts d’iAhorro destaquen que la pujada interanual que l’euríbor ha marcat en els últims vuit mesos és la més alta observada en un exercici complet, ja que supera els 1,72 punts percentuals entre la dada del gener del 2022 (-0,477%) i l’actual. «Això és una cosa totalment anòmala per a l’euríbor, els valors del qual no solen variar més de mig punt en tot un any», explica el director d’hipoteques del comparador, Simone Colombelli, que afegeix que es tracta d’un any en què estem vivint molts canvis en el mercat hipotecari.

Amb una mitjana mensual a l’agost de l’1,249%, una persona que tingui contractada una hipoteca variable a 30 anys de 150.000 euros i amb un diferencial del 0,99% més euríbor, patirà un augment de la quota hipotecària d’uns 120 euros, és a dir, passaria de pagar 448 euros al mes a abonar-ne 568 a partir de la revisió, cosa que equival a un increment de 1.400 euros anuals.

Els experts de HelpMyCash preveuen que l’índex es mantingui a l’alça en els pròxims mesos per la política monetària del BCE, cosa que continuarà augmentant el preu de les hipoteques variables. Per revertir l’elevada inflació, el BCE «s’ha vist obligat» a augmentar els seus tipus d’interès, amb la qual cosa pretén «refredar» l’economia i provocar una baixada de preus.