El preu mitjà de la llum per als clients de tarifa regulada vinculats al mercat majorista pujarà aquest dilluns un 25,9% respecte a diumenge, fins als 242,29 euros per megawatt hora (MWh), segons les dades provisionals de l’Operador del Mercat Ibèric d’Energia (OMIE) recollides per Europa Press.

D’aquesta manera, el preu torna a pujar després de quatre jornades consecutives de caigudes, tot i que es manté encara lluny dels nivells màxims de principis de la setmana passada, quan dimecres va arribar a assolir els 476,39 euros/MWh de mitjana, el valor més alt des de l’entrada en vigor de l’‘excepció ibèrica’ i el segon preu més alt de la història per als clients de tarifa regulada vinculats al mercat majorista, només per darrere del rècord de 544,98 euros/MWh registrat el 8 de març, abans de l’aplicació del ‘límit al gas’.

Aquest preu és el resultat de sumar la mitjana de la subhasta al mercat majorista a la compensació que pagarà la demanda a les centrals de cicle combinat per l’aplicació de l’‘excepció ibèrica’ per topar el preu del gas per a la generació d’electricitat.

En la subhasta, el preu mitjà de la llum al mercat majorista –el denominat ‘pool’ – se situa per a aquest dilluns en 188,53 euros/MWh. El preu màxim es registrarà entre les 21.00 i les 22.00 hores, amb 277 euros/MWh, mentre que el mínim per a la jornada, de 121,19 euros/MWh, es donarà entre les 16.00 hores i les 17.00 hores. A aquest preu del ‘pool’ se suma la compensació de 53,76 euros/MWh a les gasistes que ha de ser abonada pels consumidors beneficiaris de la mesura, els consumidors de la tarifa regulada (PVPC) o els que, malgrat ser al mercat lliure, tenen una tarifa indexada.

Efecte de l’‘excepció ibèrica’

En absència del mecanisme de l’‘excepció ibèrica’ per frenar el preu del gas per a la generació d’electricitat, el preu de l’electricitat a Espanya seria de mitjana uns 296,13 euros/MWh, cosa que suposa uns 54 euros/MWh més que amb la compensació per als clients de la tarifa regulada, que pagaran així un 18,1% menys de mitjana. El mecanisme ibèric, que va entrar en vigor el 15 de juny, limita el preu del gas per a la generació elèctrica a una mitjana de 48,8 euros per MWh durant un període de 12 mesos, i cobreix així l’hivern vinent, període en què els preus de l’energia són més cars.

En concret, l’excepció ibèrica fixa un camí per al gas natural per a la generació d’electricitat d’un preu de 40 euros/MWh els sis mesos inicials, i posteriorment, un increment mensual de 5 euros/MWh fins que s’acabi la mesura. El Govern estima que l’‘excepció ibèrica’ ha suposat un estalvi de més de 2.000 milions d’euros per als consumidors espanyols des de la seva entrada en vigor fins a finals d’aquest mes d’agost.