El president francès, Emmanuel Macron, ha oficialitza el seu rebuig d’un gasoducte com el MidCat que uneixi Espanya i Alemanya a través de França, després de la petició d’Alemanya de tornar a posar en marxa aquest projecte. Després d’una reunió amb el canceller alemany, Olaf Scholz, Macron ha assegurat que França vol desenvolupar totes les interconnexions energètiques que «tinguin sentit», però que no veu la necessitat de construir capacitat addicional de gasoductes entre Espanya i França.

Per justificar la seva negativa, Macron ha argumentat que els dos gasoductes que ja hi ha entre Espanya i França estan operant actualment a la meitat de la seva capacitat i que el flux es dirigeix principalment en direcció nord-sud, fet que ja havien indicat fonts del Ministeri per a la Transició Ecològica els últims dies. El canceller alemany va demanar a mitjans d’agost reconsiderar la construcció d’aquest gasoducte per poder suplir un possible tall de subministrament per part de Rússia. Precisament, divendres passat, Moscou va paralitzar el funcionament del Nord Stream, el gasoducte més gran que uneix Rússia amb el Vell Continent.

No obstant, Macron sí que ha demanat «solidaritat europea amb l’electricitat» per al seu país, després que més de la meitat dels reactors nuclears de França estiguin aturats per qüestions tècniques. Això, de fet, juntament amb els preus més barats de l’electricitat a Espanya, ha portat a incrementar les exportacions d’electricitat a França en els últims mesos. I, precisament, aquesta solidaritat espanyola és un dels arguments esgrimits per la vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, per pressionar França en la construcció del MidCat.

El president francès ha afirmat, a més, que està a favor d’un «mecanisme de contribució a nivell europeu» que gravi els operadors del mercat elèctric i la recaptació del qual es transfereixi als estats membre per «finançar les seves mesures estatals». «Aquest és l’enfocament que recolzem. És el més coherent per evitar distorsions entre europeus. És el més just i seria el més eficaç. Si aquest enfocament no pogués tenir èxit a escala europea, hauríem d’analitzar-ho a escala nacional», ha indicat Macron.

A Espanya el Govern central ha plantejat un impost nacional sobre les vendes de les companyies energètiques durant els dos pròxims anys, similar a altres gravàmens establerts en països com Itàlia.

Així mateix, el president francès també ha afirmat que està a favor de reformar el mercat europeu de l’electricitat perquè els preus es fixin «de manera coherent» i en consonància «amb els preus de producció», de fer compres comunes de gas a escala europea –que abarateixin el preu del subministrament– i d’establir límits al preu del gas rus exportat a Europa per gasoducte.