L’aposta de Yolanda Díaz per aconseguir que les grans distribuïdores d’aliments ofereixin una sèrie de productes de primera necessitat a preus assequibles davant l’actual inflació comença a agafar forma. La vicepresidenta segona es reunirà avui amb Carrefour per abordar aquesta proposta de limitar el preu a uns 20 o 30 aliments que permetin configurar una llista de la compra bàsica i equilibrada. La líder d’Unides Podem va explicar ahir que la trobada es fa de manera urgent i a petició de la distribuïdora francesa que ja ha acceptat el guant de Díaz i ha llançat una cistella de 30 productes bàsics a 30 euros. A més, la ministra de Treball mantindrà una altra cita dilluns amb totes les empreses del sector i amb les associacions de consumidors.

«Mai ha parlat de topalls unilaterals, he parlat d’acords», va dir Díaz per deixar clar que l’Executiu no s’ha plantejat en cap moment dur a terme iniciatives legislativa per fixar el preu dels aliments. Segons va dir en roda de premsa, es tracta d’aconseguir un pacte amb les distribuïdores per topar el preu de determinats productes que des de la seva venda per part dels productors fins a la seva arribada als consumidors finals s’encareixen entre un 500% i un 800%. En definitiva, que facin oferta als ciutadans.

A continuació, va explicar que Carrefour s’ha avançat a la seva proposta d’una reunió per tractar aquest assumpte i ha sol·licitat una cita urgent que tindrà lloc avui. Ahir, el director executiu de Carrefour España, Alexandre de Palmes, va admetre que la «situació actual requereix mesures àgils i efectives». Així, la distribuïdora gal·la ha llançat una cistella de 30 productes bàsics a 30 euros que estarà disponible des del 12 de setembre i fins al 8 de gener en tota la seva xarxa d’hipermercats.

Justament, Carrefour va participar ja d’una iniciativa similar a França a la qual es refereix Díaz com a exemple a seguir. Per a la vicepresidenta aconseguir aquest tipus d’acords és «completament legal» i que «ha funcionat» al país veí durant el mandat de Nicolas Sarkozy. Davant la reunió de dilluns, Díaz va agrair la predisposició de les empreses espanyoles: «Estaran a l’altura de les circumstàncies». «Tothom sap que estem davant d’una situació excepcional i que el model francès és raonable», va recalcar. No obstant això, Díaz no va voler pronunciar-se sobre quins mecanismes plantejarà a les empreses distribuïdores i va assegurar que esperarà a veure com es desenvolupen les converses. La iniciativa, de moment, ha estat rebuda amb una certa passivitat per la part socialista de l’Executiu.