Catalunya va acumular 2.293 milions d’euros de dèficit el juny, que equival al 0,92% del PIB, segons les dades fetes públiques ahir pel Ministeri d’Hisenda i Funció Pública. Així, en comparació amb el maig, quan el dèficit català va representar el 0,45% del PIB, la xifra s’ha doblat.

En total, el conjunt de les comunitats autònomes han tancat el juny amb un diferencial de -8.168 milions d’euros (0,62% del PIB). Es tracta d’un increment pronunciat en comparació amb el 0,23% del PIB del mes de maig. D’altra banda, fins al juliol l’Estat ha reduït el dèficit fins als 21.737 milions d’euros, el que suposa l’1,66% del PIB i un 59% menys respecte del mateix període de l’any anterior.

El Ministeri d’Hisenda i Funció Pública va puntualitzar que l’augment del dèficit a les comunitats autònomes s’explica per l’augment de les despeses, que creixen a un ritme més ràpid que no pas els ingressos. Ara bé, en comparació amb l’any passat, el dèficit dels diferents territoris s’ha reduït lleugerament: mentre en l’acumulat dels primers sis mesos de 2021 era del 0,64% del PIB, enguany és del 0,62%.

Pel que fa al dèficit de l’Estat, el Ministeri afirma que «continua el camí descendent iniciat el 2021 a conseqüència de la reactivació econòmica».