La taxa interanual d’inflació de la zona euro va registrar el mes d’agost una xifra rècord del 9,1%, xifra que suposa un increment de dues dècimes respecte a la taxa del juliol i confirma la primera estimació de la dada publicada fa dues setmanes, segons va informar ahir Eurostat, l’oficina comunitària d’estadística.

Al conjunt de la Unió Europea, l’encariment dels preus respecte a l’agost del 2021 va ser del 10,1%, la qual cosa suposa un increment de tres dècimes en comparació de la taxa de juliol.

L’escalada dels preus de la zona euro es va intensificar en el vuitè mes del 2022, malgrat que la pujada interanual del preu de l’energia es va desaccelerar al 38,6%, un punt menys que al juliol. Aquesta dada va ser compensada a l’alça per l’increment del preu dels aliments processats, l’alcohol i el tabac, que a l’agost va ser del 10,5%, quan al juliol havia estat del 9,4%.

D’altra banda, els serveis es van encarir el 3,8% a l’agost, una dècima més que la taxa interanual de juliol, mentre que els béns industrials no energètics van accelerar el seu ritme de pujades de preus en sis dècimes, fins al 5,1%.

En excloure del càlcul l’impacte de l’energia, la taxa d’inflació interanual de la zona euro es va situar a l’agost en el 5,8%, davant el 5,4% del mes anterior, mentre que en deixar fora també l’efecte dels preus dels aliments frescos, l’alcohol i el tabac, la taxa d’inflació subjacent s’ha situat en un rècord del 4,3%, tres dècimes més que al juliol.

La setmana passada, el Consell de Govern del Banc Central Europeu (BCE) va acordar una pujada rècord dels tipus d’interès de 75 punts bàsics i va estimar que encara caldrien més pujades en les seves futures reunions per frenar aquests nivells d’inflació.

Segons les dades recollides per l’Eurostat, els increments més importants de preus es van donar a Estònia (+25,2%), Letònia (+21,4%) i Lituània (+21,1%), mentre que els increment més baixos es van registrar a França (+6,6%), Malta (+7%) i Finlàndia (+7,9%).

Dels Vint-i-set membres que integren la Unió Europea, el mes d’agost es va registrar inflació de doble dígit en 15 dels països.