Robots que solden, pleguen planxes metàl·liques, poleixen peces, cargolen o traslladen mercaderies d’un lloc a l’altre. Aquestes són algunes de les aplicacions de la robòtica col·laborativa que es van poder conèixer a la jornada que va organitzar el Centre de Formació Pràctica (CFP) de Manresa conjuntament amb l’empresa ATX Robotics. La sessió va reunir més d’una trentena de professionals de diferents sectors industrials de la Catalunya central.

Entre els assistents hi havia representants d’empreses dedicades a la transformació del metall, fabricants de béns d’equipament, peces metàl·liques i components, mecanitzat de plàstic, enginyeries, fabricants de màquina eina i de joies, entre d’altres. Tots van poder veure en directe com funcionen els dispositius i les diferents utilitats que poden tenir, que van des de la manipulació de peces fins a l’alimentació de màquines, la metrologia, el muntatge o la logística interna.

La robòtica col·laborativa cada cop és més utilitzada en la indústria, per treballar-hi conjuntament amb l’operari i millorar la qualitat i productivitat en certs processos industrials. L’objectiu del CFP és apropar aquestes noves tecnologies a les empreses de la Catalunya central a partir d’exemples pràctics que mostrin com poden aplicar-les al seu sector.