La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, va defensar que el pla per rebaixar impostos i alhora incrementar la pressió fiscal als grans patrimonis és de «sentit comú». «El que fem és una rebaixa selectiva sobre un col·lectiu que és de sentit comú protegir», va dir Montero ahir al matí a TVE. La titular d’Hisenda va reiterar l’oposició de l’Executiu espanyol a fer una rebaixa «generalitzada» d’impostos i també a una deflactació de l’IRPF, que «afecta tots els nivells de renda». Montero va negar improvisació i va remarcar que el Ministeri d’Hisenda treballa des de l’agost en aquesta proposta fiscal, que té una «enorme complexitat».

Montero va criticar que per al PP sigui «més important» protegir al 0,2% de la població que més té en lloc del 50% de la població a qui beneficiarà la rebaixa de l’IRPF del Govern, és a dir, les rendes de menys de 21.000 euros. En aquest sentit, la ministra va defensar que aquest nou tribut sigui «temporal» per poder avaluar-ne els efectes.

Quant a la pressió fiscal sobre els més rics, Montero va defensar que els pròxims anys cal tenir un debat amb les autonomies sobre qui hauria de tenir les competències sobre l’impost de patrimoni i si prefereixen que el gestioni l’Estat per evitar la «confrontació» entre comunitats.

La titular d’Hisenda es va mostrar «força esperançada» que podrà tenir enllestit aviat el projecte de pressupostos generals de l’Estat per a l’any que ve, però va evitar donar detalls sobre la negociació.

Per la seva banda, el president de la Junta d’Andalusia, Juanma Moreno, va acusar ahir el Govern de tractar, per la «porta de darrere», de desautoritzar l’autonomia fiscal de la comunitat andalusa, en una «espècie de frau de llei». Va denunciar que l’Executiu central ha plantejat un impost a les grans fortunes que és una «contrareforma» a la decisió del seu Govern d’eliminar l’impost de patrimoni a Andalusia.

També la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, va carregar contra l’impost a les grans fortunes que gravarà la riquesa superior als 3 milions, que va qualificar d’«autoritari» i d’«operació de màrqueting» que «espantarà» el patrimoni i les empreses d’Espanya.