Tots els comerços consultats per Regió7 afirmen que des de la matinada del dia 10 d’agost que tanquen els llums dels aparadors a partir de les 10 de la nit, una de les altres mesures que inclou el pla d’estalvi energètic aprovat pel Govern central.

Josep Tobeña, president de l’Associació de Comerciants del Carrer Sobrerroca, Plaça Major i Voltants, afirma que els comerços han expressat les seves queixes davant l’apagada dels llums d’un zig-zag que il·luminava els carrers: «Els clients, quan s’estan prenent un mos a la terrassa d’un bar a la nit, perden la seguretat. Tot queda molt fosc», denuncia.

David Augé, de La Creadora, insisteix en el mateix problema: «Des que apaguem els aparadors, Manresa s’ha convertit en una ciutat fosca i grisa. Intento deixar un led encès perquè almenys es pugui veure una mica de llum», explica.

L’Ajuntament de Manresa, per la seva banda, afirma no haver fet canvis en la potència de l’enllumenat. De fet, des del 2008 , la instal·lació es regula amb el mateix Reglament d’Eficiència Energètica en Instal·lacions d’Enllumenat Exterior. Aquest pla ja preveu l’estalvi energètic, la disminució de la lluminositat durant la nit i la limitació de la llum que pot ser molesta en determinades hores del dia.

Això comporta que des de fa 14 anys, a determinades hores de la nit es redueix el nivell d’il·luminació a la ciutat. Concretament, han de permetre la disminució del flux emès fins a un 50% del valor en servei normal.

A Manresa, a més de tenir apagats els llums dels aparadors, es fa una reducció de fins al 50% de la potència a partir de la mitjanit en llums amb instal·lacions led.