L'Associació d'Empresaris de Bufalvent preveu que la comunitat energètica que s'ha constituït oficialment aquest dimecres al migdia estigui plenament operativa durant el primer semestre de l'any que ve. De moment, la cooperativa (que és la fórmula utilitzada per a la seva gestació) està formada per 31 empreses del polígon manresà, però es preveu que se n'hi puguin afegir més, ja que el projecte s'adreça a totes les empreses (260) de Bufalvent i també a les de la resta de polígons de la ciutat. El projecte (avançat per aquest diari el passat 22 d'octubre) neix amb el nom de Manresa Il·lumina, i preveu construir i gestionar instal·lacions solars fotovoltaiques per servir amb energia neta el polígon. Bufalvent contempla el 2035 com el termini per ser energèticament autosuficient. "Si podem fer-ho en menys anys, millor", ha dit el president de l'associació, Bernat Ladrón de Guevara.

A l'acte de constitució de la comunitat han estat presents representants de les 31 empreses fundadores, a més de l'alcalde de Manresa, Marc Aloy, el regidor de Ciutat Verda, Pol Huguet, la regidora d’Indústria, Comerç i Activitats, Núria Masgrau, i representants d'Aigües de Manresa, que si acaba esdevenint una comercialitzadora energètica podrà gestionar els excedents de la comunitat.

L'Ajuntament no s'integrarà de moment a la comunitat, per reserves legals del consistori. Amb tot, es preveu que s'hi adhereixi més endavant com a "soci col·laborador", ja que hi ha naus municipals al polígon que també podran subministrar energia fotovoltaica a la comunitat.

La iniciativa, pionera al conjunt de Catalunya i de l'Estat, ha de tancar abans d'acabar l'any un projecte que dibuixi la inversió que caldrà fer per adquirir i instal·lar les plaques. La cooperativa s'endeutarà per sufragar el 90% del cost de les inversions. L'altre 10% es cobrirà amb aportacions dels socis consumidors, i serà proporcional sal consum estimat. Els socis pagaran l'energia solar consumida durant un període d'entre 5 i 7 anys a un preu que serà el 20% menor del de mercat, segons els càlculs de l'associació. Després d'aquest període, les inversions estaran amortitzades i el crèdit sufragat. Aleshores se seguirà pagant l'energia solar, però a un cost proper a zero.

La comunitat energètica neix sense ànim de lucre. Tots els beneficis es traduiran en estalvi per als socis i funcionarà amb un règim democràtic: un soci, un vot, remarca l'associació. Les instal·lacions energètiques seran propietat de la cooperativa, que s’encarregarà de construir, mantenir i gestionar les instal·lacions i l’energia produïda.

En els estudis previs que es van fer, ara fa un any, es va fixar una inversió inicial d’1,3 milions d’euros per construir 8 instal·lacions solars fotovoltaiques (5 en règim compartit i 3 individuals), que amb una potència d’1,8 MWp podrien donar servei a un total de 17 empreses. L'actualització de l'estudi que s'està duent a terme haurà de contemplar les dades tenint en compte que ara són 31 i no 17 les empreses associades, per la qual cosa no hi ha encara detallada quina serà la inversió inicial ni com es desplegarà amb xifres el projecte.

Manresa Il·lumina es constitueix per impulsar inicialment aquest projecte de compartició d'energia fotovoltaica, però la cooperativa pretén assumir més reptes en el futur.  Altres iniciatives previstes a curt termini per l'entitat són l’energia tèrmica (fred o calor) a través d’una xarxa de calor amb biomassa, l’energia renovable provinent dels boscos del Bages —que permetria reduir el consum de gas i gasoil a les empreses— o la compra agregada d’energia elèctrica renovable per cobrir la demanda que les instal·lacions solars no puguin cobrir.

El suport de l’Ajuntament

Els antecedents a la creació de la comunitat energètica s’inicien el 2016 amb el projecte ‘Manresa en simbiosi’, segons recorden els seus promotors. Es tractava d'una iniciativa que pretenia "maximitzar l'eficiència en l'ús dels recursos disponibles per iniciar el camí cap a l'economia circular". Va ser impulsat per l'Ajuntament de Manresa, conjuntament amb l'Agència de Residus de Catalunya, i amb el suport econòmic de la Diputació de Barcelona i la col·laboració de l'Associació d'Empresaris del Bufalvent i la Fundació CTM. Posteriorment, s’hi va afegir el Consell Comarcal del Bages com a ens coexecutor i en els darrers temps els Ajuntaments de Sallent i Sant Fruitós de Bages.

Al 2020, es va iniciar el servei de gestió energètica com a part del servei de simbiosi industrial al polígon de Bufalvent, amb el suport de la Diputació de Barcelona, per assistir als empresaris i decidir sobre l'estalvi de despesa en consums energètics. Així, es va encarregar a l’empresa Simbiosy una diagnosi del potencial de generació d’energia solar fotovoltaica a les cobertes de tot el polígon de Bufalvent i es van estudiar els consums de les empreses.

L’estudi va permetre detectar la possibilitat de compartir energia, amb empreses amb molta coberta i poc consum que podrien instal·lar energia solar per cobrir els consums d’altres empreses amb molt consum, però sense prou possibilitat d’instal·lar plaques. Amb tot, es va observar que en un futur les cobertes de les naus podrien cobrir tot el consum elèctric del polígon.

L’any passat, mitjançant el Catàleg de Serveis de la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament de Manresa va sol·licitar el recurs “Gestió de comunitats energètiques o mecanismes similars per a la transició energètica”. Amb aquest recurs, es pretenia posar les bases per a la creació d’una comunitat energètica a Bufalvent, amb la instal·lació de fotovoltaica compartida a les cobertes de les diferents naus del polígon, amb la voluntat de convertir aquesta comunitat energètica, en el futur, en un agregador energètic que pogués gestionar conjuntament les necessitats energètiques del polígon i planificar instal·lacions de renovables (xarxes de calor, biomassa, eòlica) en funció de les necessitats col·lectives.

Es va realitzar un estudi tècnic i jurídic per valorar la viabilitat i la millor fórmula per establir una comunitat energètica al polígon de Bufalvent, treballant directament amb les empreses interessades. L’estudi va permetre idear una comunitat energètica estrictament empresarial, on les empreses s’estableixen com a socis fundadors i l’Associació d’Empresaris de Bufalvent i l’Ajuntament de Manresa com a socis col·laboradors.

Fer front al model actual

L’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, subratllava durant la presentació de la constitució formal de la comunita que Manresa Il·lumina és la segona iniciativa que s’ha anunciat en pocs dies a la ciutat "per accelerar la transició energètica a la ciutat de Manresa”, després que el passat 17 d’octubre l’Ajuntament de Manresa i Aigües de Manresa fessin públic l’acord per crear una energètica pública. Es tracta, assegura, de dos passos importants per fer front al model energètic vigent, basat “en els combustibles fòssils i en uns recursos que són finits” i que comporta “una forta dependència de les grans empreses productores i comercialitzadores”, a les quals ha acusat d'"escanyar" famílies i empreses i que ha titllat de "depredadores". “Ho estem veient ara, amb uns preus de l’energia altíssims que estan posant al límit moltes famílies i també les empreses, que perden competitivitat”.

Aloy ha qualificat aquest dimecres de "dia d'il·lusió" i ha destacat els trenta anys d'història de Bufalvent "aconseguint grans reptes, fruit de la constància, el treball cohesionat i la suma d'esforços", i ha posat com a exemples la llar d'infants, el desplegament de la fibra òptica i el pla de seguretat del polígon. "Bufalvent és un polígon de referència al país", ha insistit.

Per la seva banda, Bernat Ladrón de Guevara, ha insistit que “urgeix un canvi de model en moltes de les estructures que hem conegut fins avui, i el de l’energia n’és un” i ha afirmat que la nova cooperativa “posa les bases i vol ser un mirall per a cooperatives futures”. "L'associació de Bufalvent ho ha tornat a fer", ha celebrat el president de l'entitat empresarial, en referència a la iniciativa pionera que ara emprèn el polígon.

Les empreses

Les trenta-una empreses adherides de moment a la comunitat energètica empresarial Manresa Il·lumina són Lázaro Metalpres, Comercial Trevic, Tejidos Bages, Starg Bages, Josep Maria Ribas, Rollers & Vulcanized Texsus, Rectificadora del Bages, Globus MCMXC, VC Umformtechnik 2012, Matricería Vizcaíno, SL Magí, Joy Solucions d'Averies Telescòpiques, Miwon Spain, Box Logistic, Brunet Oliva, Perforaciones y Voladuras, Màquines i Carretilles, CM Joan Jo Camps, Consergra, Producciones José Manubens, Ballestes del Bages, Planxisteria Industrial M. Vidal, Mecanizados Gumer, Feco ITC, Casals Cardona Industrial, Casals Internacional, Helion Tools, Abecor Sistemes, General de Transportistes de Manresa, Ambrós i Sala i l'Associació d'Empresaris de Bufalvent.