L'Índex de Preus de Consum (IPC) ha retallat aquest octubre la seva taxa interanual en 1,6 punts, fins al 7,3%, la seva xifra més baixa des de gener, abans de l'inici de la guerra d'Ucraïna. Una moderació deguda a la baixada de preus de l'electricitat i, en part, del gas; així com del menor encariment de la roba i el calçat en la temporada tardor-hivern d'enguany. No obstant això, els preus dels aliments han tornat a encarir-se fins a registrar el seu màxim històric.

Malgrat la moderació general de la inflació a Espanya, la cistella de la compra continua pujant de preu. Aquest octubre, el preu dels aliments ha augmentat la seva taxa interanual fins al 15,4%, la més alta de tota la sèrie des de gener de 1994.

"Mai els preus de l'alimentació havien estat tan alt", ha advertit el sindicat ÚS en un comunicat. "Si la pèrdua de poder adquisitiu cregui major desigualtat, més ho fa aquesta pujada concreta de preus, en situar en el llindar de la pobresa cada mes a més llars", ha denunciat la secretària de Comunicació i Gestió de Projectes d'USO, Laura Estévez.

Els aliments que més han apujat els preus

Dins de l'encariment global dels aliments, destaca, especialment, la pujada del preu dels llegums i hortalisses, la carn, i la llet, el formatge i els ous. De tots, el sucre és el producte que més destaca per la seva escalada, ja que s'ha encarit un 27,3% respecte al mes anterior i ja resulta un 43% més costós que fa un any.

A més, molts altres aliments registren pujades de dos dígits en els seus preus, com els llegums i hortalisses fresques (+25,7%); els ous (+25,5%); la llet (+25%); els olis i greixos (+23,9%); els cereals (+22,1%); els productes lactis (+19,9%); el pa i la carn de boví (14,9% en tots dos casos); els preparats de llegums i hortalisses (+13,9%); les fruites fresques (+12,8%); altres preparats alimenticis (+12,4%); la carn de porcí (+12,3%); crustacis, mol·luscos i preparats de peix (+12%); cafè, cacau i infusions (+11,9%), i el peix fresc i congelat (+11,2%).

Els productes que més s'han encarit

  • Sucre (42,8%)
  • Llegums i hortalisses fresques (+25,7%)
  • Ous (+25,5%) Llet (+25%)
  • Olis i greixos (+23,9%)
  • Cereals i derivats (+22,1%)
  • Productes lactis (+19,9%)
  • Patates i els seus preparats (+19,9%)
  • Carn d'ocell (+18,3%)
  • Pa (+14,9%)
  • Carn de boví (+14,9%)
  • Preparats de llegums i hortalisses (+13,9%)
  • Articles no duradors per a la llar (+13,5%)
  • Fruites fresques (+12,8%)
  • Altres preparats alimenticis (+12,4%)
  • Carn de porcí (+12,3%)
  • Crustacis, mol·luscos i preparats de peix (+12,0%)
  • Cafè, cacau i infusions (+11,9%)
  • Peix fresc i congelat (+11,2%)