Més de 120 arquitectes i acompanyants es van trobar a Món Sant Benet, per celebrar la seva Festa Patronal, organitzada per Col·legi d’Arquitectes de Catalunya de les Comarques Centrals, que no s’havia pogut fer des de l’any 2019 a causa de la pandèmia. Durant l’acte, es va reivindicar la professió d’arquitecte i es va posar en valor la força de la Demarcació de les Comarques Centrals, que va néixer fa 5 anys de la unió de les delegacions del Bages- Berguedà i Osona i que actualment inclou Anoia, Bages, Berguedà, Moianès i Osona.

La Festa va començar a la tarda amb visites guiades per Món Sant Benet. Seguidament, i abans del sopar, es va fer l’acte institucional, en què es va fer un reconeixement als delegats de les antigues delegacions de les Comarques Centrals del COAC, als qui complien 25 anys de la seva col·legiació i a les noves persones col·legiades d’enguany. El va iniciar el secretari del COAC-CC, Manel Alcubierre, que va destacar la importància de reforçar les relacions i implementació del Col·legi al territori “per donar les mateixes oportunitats a tots els membres del col·lectiu”.

 En el seu parlament, la presidenta de la Demarcació de les Comarques Centrals del COAC, Claudina Relat, va destacar que “som una de les 6 demarcacions del COAC, des del 2018. Una gran passa endavant, que tanca l’època de més de 30 anys com a delegacions del COAC a Barcelona”. I va apuntar que algunes de les línies estratègiques per als propers anys són treballar per l’exercici de la professió, la governança de la institució, l’apropament als joves arquitectes i donar una visió femenina al Col·legi.

El degà del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, Guim Costa, va remarcar que “les demarcacions són l’engranatge que ens lliga amb tots els arquitectes que treballem per tot el territori. I que a tot arreu som importants”.

També van intervenir Jacint Raurell i Josep Maria Sarrate, els dos primers responsables de les delegacions d’Osona i Bages-Berguedà, en representació dels vuit delegats, que van explicar l’inici del desplegament territorial del COAC a Vic i Manresa, seus col·legials que el 2018 van unir forces per crear l’actual Demarcació de les Comarques Centrals.

La delegada del Govern a la Catalunya Central, Montse Barniol, per la seva banda, va fer una crida als arquitectes a treballar per aconseguir “un planeta i unes ciutats més sostenibles, i que la gent vegi viable retornar a materials naturals per a la construcció”.

 A més de la delegada del Govern a la Catalunya Central, Montse Barniol; a l’acte va participar activament Guim Costa, degà del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, i la presidenta de la Demarcació Comarques Centrals, Claudina Relat, així com diverses autoritats com el subdirector general de Coordinació Urbanística de la Generalitat, Francesc Xavier Rehues; l’alcalde de Manresa, Marc Aloy; o regidors d’Urbanisme de Manresa, Vic i Sant Fruitós de Bages, David Aaron López, Fabiana Palmero i David Uró. La majoria d’ells, participaven a la festa amb doble condició: el seu càrrec però també com a arquitectes de formació i professió.

La Demarcació de les Comarques Centrals del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, que es va crear l’any 2018, té seu a Vic i a Manresa i inclou Osona, el Bages, l’Anoia, el Moianès i el Berguedà. En total, té 461 arquitectes col·legiats.