Terres de l'Ebre, Pla de Lleida, l'àrea metropolitana de Barcelona i les comarques centrals són les zones de Catalunya que s'estan recuperant més ràpid de la pandèmia, mentre que les comarques de muntanya, les de Girona i el Camp de Tarragona, amb més pes del turisme i amb major caiguda el 2020, ho fan a menor ritme.

Aquest és almenys el diagnòstic de l'Anuari Econòmic Comarcal BBVA de 2022, que s'ha presentat aquest dimecres a Barcelona i que analitza el comportament de l'economia catalana en el seu conjunt i per eixos territorials durant 2021.

Les dades presentades avui posen de manifest, segons l'autor de l'estudi, el catedràtic emèrit d'Economia Aplicada de la UAB, Josep Oliver, que les comarques i zones de Catalunya "més industrialitzades i amb més pes manufacturer", i per tant amb menys pes relatiu del sector serveis, s'estan recuperant més ràpid de les conseqüències de la covid-19 que unes altres amb més pes turístic.

Al seu entendre, aquestes zones podrien recuperar ja aquest any els nivells de PIB previs a la pandèmia, mentre que les comarques de muntanya, el Camp de Tarragona o les comarques de Girona ha posat en dubte que ho puguin fer aquest any, de manera que haurien d'esperar al 2023.

La major caiguda regional

L'estudi recorda que el PIB català es va desplomar el 2020 un 11,7% per culpa de la pandèmia i assegura que aquesta contracció va ser "superior a la de similars regions europees", com Hannover (-4,2%), Baden-Württemberg (-5,4%), Llombardia (-8,7%) o Vèneto (-9,5%), entre unes altres.

Oliver ha ressaltat que el 2020 l'economia catalana va entrar en "col·lapse", amb una caiguda del PIB inèdita en dècades.

Estrebada turística

El 2021 l'economia catalana va créixer un 5,8%, un creixement fort però "insuficient" per recuperar el terreny perdut el 2020, ha explicat Oliver, que ha destacat que l'any passat el Camp de Tarragona (+7,4%) i l'Eix de Girona (+6,9%) van registrar augments més intensos del seu PIB, gràcies a la recuperació gradual del turisme, però també venien de patir una caiguda major el 2020.

El balanç del bienni 2019-2021 reflecteix una caiguda del PIB català del 6,6% de mitjana, però evidencia que la recuperació no ha estat homogènia a tots els territoris.

L'Àrea Metropolitana de Barcelona (-6,4%), les comarques centrals (5,6%), les terres de l'Ebre (-5,3%) i el Pla de Lleida (-4,9%) registren caigudes més lleus que la mitjana catalana.

En canvi, les comarques de muntanya (-15,6%), el Camp de Tarragona (-8,1%) i les comarques de Girona (-8,4%) presenten dades una mica pitjors que la mitjana catalana.

Rcuperar l'ocupació perduda

Malgrat que en termes de PIB Catalunya encara no ha recuperat els nivells del 2019, sí ho va fer ja en termes d'ocupació el 2021, gràcies a una afiliació que va créixer un 3,6%, fins als 3,4 milions d'afiliats, i a recuperar el nivell de llocs de treball del 2019.

L'anàlisi de BBVA també sosté que Catalunya va recuperar el 2021 el consum privat, tot i que no a nivells del 2019, i que també ho van fer les inversions i el turisme, així com totes aquelles branques d'activitat relacionades amb els serveis privats personals.

És a dir, que es van recuperar a bon ritme el comerç, l'hostaleria, els transports, les activitats immobiliàries i artístiques i d'entreteniment, tot i que aquestes activitats no van aconseguir el 2021 refer-se completament dels estralls de la pandèmia.