Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) ha denunciat aquest dilluns que hi ha perceptors dels ajuts de la Política Agrària Comuna (PAC) que no han cobrat la bestreta. Segons els càlculs de l'organització, uns 2.000 productors agraris encara no han rebut l'ingrés del pagament avançat de la PAC 2022. JARC acusa el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de no "haver fet la seva feina" ja que "encara no s'han resolt les revisions de les sol·licituds que inclouen FotoDUN, monitoratge o cessió de drets, entre d'altres". En aquest sentit, l'entitat agrària considera que Acció Climàtica "actua de manera ineficaç" i l'acusa de "manca de transparència amb el sector respecte als pagaments de la PAC".

El president de JARC, Joan Carles Massot, ha dit que "aquesta és una situació que es repeteix any rere any per una manca de previsió". "Aquest retard no està justificat i estem cansats de demanar que avancin el pagament de la bestreta, i ni tan sols són capaços de concretar les dates", ha indicat. "Ens sembla una manca total d'eficiència i transparència", ha afegit. A la vegada, des de l'entitat agrària també retreu al Departament "que hagi incomplert amb la promesa de posar en marxa la Comissió de seguiment d'ajuts".

JARC considera que "si l'Aragó acostuma a efectuar el pagament abans, no existeix cap mena de justificació perquè Catalunya no ho faci". "Enguany, el Ministeri d'Agricultura, a través del FEGA, va transferir els fons a les comunitats autònomes que ho han sol·licitat a partir del 16 d'octubre, "remarquen des de l'organització agrària.

Alguns afectats pel Filomena, pendents dels ajuts

D'altra banda, JARC denuncia que hi ha agricultors que van patir danys en finques d'olivera causades per la borrasca Filomena, del gener del 2021, que encara no han cobrat els ajuts. Des de l'organització agrària assenyalen que "els afectats no reben les resolucions dels seus casos i, per tant, no poden formalitzar la seva reclamació, i Acció Climàtica, en aquest cas, tampoc està donant resposta". Segons JARC, "aquesta és una altra mostra de la ineficàcia i la manca de transparència del Departament".