La inflació es va moderar al novembre per quart mes consecutiu, fins al 6,8%, mig punt menys que la registrada a l'octubre (7,3%) i el seu nivell més baix des de gener, a causa de la baixada dels preus dels carburants i l'electricitat.

Segons l'indicador avançat de l'índex de preus de consum (IPC) publicat aquest dimarts per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), la taxa d'inflació acumula quatre mesos consecutius a la baixa, des del màxim del 10,8% que es va assolir al juliol.

Aquesta evolució es deu, principalment, a la baixada dels preus dels carburants -que van pujar al novembre del 2021-, i de l'electricitat, amb un descens més gran que el de l'any passat.

També influeix, encara que en menor mesura, un augment més moderat dels preus de la nova temporada del vestit i calçat, comparat amb novembre del 2021.

El Ministeri d'Afers Econòmics destaca que el novembre és el quart mes amb una taxa d'inflació a la baixa i que "continua la tendència cap a la moderació iniciada aquest estiu".

Recorda que l'IPC s'ha reduït quatre punts en els últims quatre mesos, la qual cosa situa a Espanya com "un dels països amb una disminució més ràpida i intensa de la Unió Europea" i posa de manifest "l'impacte positiu de les mesures posades en marxa per a esmorteir l'alça dels preus".

Les pensions augmentaran el 8,46% l'any que ve

Així mateix, si la dada de l'INE es confirma, implicarà que les pensions contributives per l'any que ve pujaran el8,46%. L'increment és el resultat de calcular la mitjana de les taxes interanuals de l'IPC dels 12 mesos anteriors al novembre. És a dir, entre el desembre del 2021 i el novembre del 2022.

La variació anual definitiva de l'IPC corresponent al mes de novembre es coneixerà a mitjans de desembre. És aleshores quan l'INE proporcionarà també dades per comunitats autònomes. Si es confirma la dada, també suposarà una tendència a la baixa dels preus des del juliol, quan van assolir registres rècord -10,8% a l'Estat i 10,3% a Catalunya-. A l'octubre la variació anual de l'IPC es va situar en el 7,3% a l'Estat i el 6,8% a Catalunya.

La inflació subjacent puja una dècima

La inflació subjacent, que no inclou ni aliments frescos ni energia, ha pujat lleument -una dècima- i se situa en el 6,3% al novembre, per la qual cosa estreta la distància amb la taxa general a solo mig punt.

En taxa mensual, els preus de consum registren al novembre una taxa del –0,1% respecte al mes d'octubre, una taxa que no era negativa en un mes de novembre des de 2018, segons recorda l'INE.

Quant a l'IPCA, l'indicador harmonitzat, la taxa de variació anual estimada se situa en el 6,6%, set dècimes inferior a la registrada el mes anterior, mentre que la variació mensual estimada és del –0,5%.

La inflació ha tocat fons, segons Funcas

El director de conjuntura de Funcas, Raymond Torres, ha insistit que "es pot dir que l'IPC ha tocat sostre" i s'explica, al seu judici, per "la moderació dels preus energètics a conseqüència de la desacceleració mundial i de la menor demanda de gas per a omplir les reserves".

A més, considera que l'excepció ibèrica ha permès abaratir la factura elèctrica i ha contribuït a contenir la inflació en relació amb la mitjana europea, una tendència que "és poc probable" que canviï "quan deixin d'estar en marxa les ajudes del Govern", però "sempre que es mantingui el topall al preu del gas".

Respecte als preus no energètics, "continuen avançant a un ritme elevat" perquè encara s'està incorporant l'encariment dels combustibles, de l'electricitat i del transport de mesos anteriors, especialment en el cas dels aliments", a més de que en alguns casos "també es registren increments de marges", ha explicat.

El professor de la Universitat Internacional de València Tomás Gómez no és de la mateixa opinió, i ha reconegut que la dada de l'IPC del novembre "està bé", però, segons el seu parer, no es pot dir que hagi tocat sostre ni es pot fer una valoració "triomfalista", ja que estem en un moment "complicat" i "només cal observar el que passa en altres països de l'entorn".

Ha subratllat que l'atenció ha de centrar-se en la inflació subjacent, que segueix a l'alça, encara que "moderadament" i per tant el Banc Central Europeu continuarà apujant els tipus d'interès, la qual cosa afectarà la renda disponible de les llars, que pagaran més cares les seves hipoteques o préstecs.