Manresa aglutina els serveis d'empresa i ocupació i els traslladarà a l'Anònima

L'Ajuntament crea una nova Agència de Desenvolupament Local que bateja com a ProManresa i que incorpora el CEDEM i el CIO

Cristina Cruz, Núria Masgrau i Marc Aloy, a les antigues oficines de l'Anònima, espai que ocuparà ProManresa

Cristina Cruz, Núria Masgrau i Marc Aloy, a les antigues oficines de l'Anònima, espai que ocuparà ProManresa / Carles Blaya

Carles Blaya

Carles Blaya

L'Ajuntament de Manresa ha presentat aquest dijous la nova Agència de Desevolupament Local, ProManresa, que aglutinarà els serveis municipals dedicats a l'emprenedoria i l'ocupació, el CEDEM i el CIO respectivament. La nova agència s'ubicarà a les antigues oficines de l'edifici de l'Anònima, que es rehabilitarà amb fons Next Generation. ProManresa també aixoplugarà els serveis tècnics d'Indústria, Universitats, Fires, Turisme i Mercats Municipals, així com els de Comerç.

El trasllat de ProManresa a l'Anònima no serà ni molt menys immediat. De moment, l'Ajuntament ja té disponibles els quatre milions d'euros (2’8 milions provinents de l’Estat i 1,2 cofinançats per l’Ajuntament) demanats als Next Generation per rehabilitar bona part de l'edifici (menys la nau principal del complex) i ara cal posar a concurs el projecte. La rehabilitació ha d’estar a punt el 2024. En total, seran 1.500 metres quadrats, repartits en tres plantes, destinats a acollir tots els serveis municipals per a la promoció econòmica de la ciutat. Així, a l'Anònima, quan estigui a punt, s’hi traslladarà la seixantena de persones que ocupen aquests serveis municipals. No s'hi ubicarà, però, la fundació Fira Manresa, que ho farà a la casa Fàbregas de la plaça Major. Amb el trasllat, les instal·lacions de Casa Caritat que ara ocupa el CIO es destinaran complement a aules formatives per a l'ocupació, mentre que la marxa del CEDEM del Palau Firal permetrà ampliar la superfície per a coworking i viver d'empreses.

El canvi d'imatge dels serveis de promoció econòmica i ocupació han tingut lloc avui mateix, tot i que la transformació de la nova agència no serà una realitat fins que s'hagi completat el trasllat a l'Anònima, d’aquí a dos anys. Es preveu que el nou equipament atengui les 7.000 persones que passen anualment pel CIO i el miler de particulars i empreses que ara ho fan pel CEDEM, fet que es preveu que «suposi un revulsiu important per al Centre Històric», va apuntar Aloy. ProManresa gestionarà 7 milions d’euros, dels quals 4,5 són els que hi ha destinats avui al CIO. 

El projecte de L’Anònima contempla, entre altres actuacions, la rehabilitació i consolidació de l’estructura, la millora de l’aïllament tèrmic de façanes, cobertes i fusteries; la instal·lació de sistemes de producció d’alta eficiència energètica, la digitalització de l’edifici, l’acondiciament d’una part de l’edifici i l’adaptació de l’espai exterior per resoldre’n l’accessibilitat.

L'espai, que ha estat escenari de diversos rodatges de sèries i pel·lícules, perdrà ara aquesta capacitat escènica. Amb tot, Cruz considera que el guany és tangible i que per als rodatges "es poden trobar alternatives".

"Marca de ciutat"

La presentació de ProManresa s'ha fet aquest dijous al migdia a la mateixa Anònima. Hi han assistit l'alcalde, Marc Aloy; la regidora d'Ocupació, Empresa i Coneixement, Cristina Cruz; i la d'Indústria, Comerç i Activitats, Núria Masgrau, a més de tècnics dels diversos serveis. L'objectiu de la nova marca i de la unificació en un sol espai, van explicar, és facilitar els tràmits als ciutadans i alhora agilitzar la coordinació entre departaments.

«Ens vam comprometre a fer de Manresa una ciutat d’oportunitats, dinàmica», ha dit Aloy, que situa el nou projecte en la línia empresa amb iniciatives en marxa com l’assistent digital de llicències, la transformació del Guimerà o els plans per guanyar o activar sòl industrial al Pont Nou i alParc Tecnològic. Per a Aloy, ProManresa aporta «marca de ciutat». El disseny del logo de l’agència el signa E2S i combina el vermell («del cor que batega»), el blau(«de coneixement») i el gro («de dinamisme») i un conjunt de líes que volen significar «progrés, determinació i centralitat», segons ha explicat Cristina Cruz. Masgrau i Cruz han afegit que la ubicació a l’Anònima té una càrrega «simbòlica», ja que l’edifici, construït el 1893 amb un disseny d’Ignasi Oms i Ponsa, havia acollit serveis energètics de la ciutat. «S’hi generava energia, i ara en generarà per al centre històric», considera Masgrau.

Els diners dels Next Generation serviran per rehabilitar més espais de l’Anònima que els destinats a ProManresa. Aloy avança que «properament» es donaran a conèixer els plans municipals per a la resta d’espais, que tindran usos «culturals» i «associatius».

Vista exterior de l'edifici de l'Anònima, amb les oficines a l'ala dreta

Vista exterior de l'edifici de l'Anònima, amb les oficines a l'ala dreta / Arxiu/Mireia Arso

Projecte global

El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (MITMA) va concedir el passat mes d'octubre a l’Ajuntament de Manresa les dues subvencions que va sol·licitar per a la rehabilitació dels edificis de L’Anònima i de la Torre Lluvià, en el marc de la Línia 1 del Programa d'Impuls a la Rehabilitació d'Edificis Públics —inclòs en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència— que sumen més de 3,6 milions d’euros i que eleven a prop de 20 milions d’euros la quantitat de diners que ha rebut la capital del Bages en diferents convocatòries dels fons europeus Next Generation.

La quantitat global assignada per als dos projectes és de 3.669.337,23 euros, dels quals 2.853.565,00 euros corresponen a L’Anònima i 815.772,23 euros a la Torre Lluvià, segons figura en la resolució publicada. Les dues subvencions permetran cobrir la major part del cost total dels projectes (sense l’IVA). D’aquesta manera, L’Ajuntament de Manresa haurà de complementar el finançament amb l’aportació d’1.153.592 euros per a la rehabilitació de l’Anònima (el cost total del projecte és de 4.007.157 euros) i de 219.881,12 euros per a la rehabilitació de la Torre Lluvià (que té un cost total de 1.035.653,35 euros).

 Els projectes han d’estar totalment executats abans del 30 de setembre de 2024. L'objectiu del programa és ajudar a millorar l'eficiència energètica i la sostenibilitat ambiental, garantint la reducció de més del 30% del consum d'energia primària no renovable, accessibilitat, habitabilitat i conservació del parc edificatori.

Subscriu-te per seguir llegint