Unió de Pagesos calcula que els ramaders han perdut quasi set euros per porc el 2022 per l’augment dels costos

El sindicat remarca la preocupació per l’expansió de la Pesta Porcina Africana a Europa

Jordi Armengol, Rossend Saltiveri i Nèstor Serra, d'UP, a la roda de premsa

Jordi Armengol, Rossend Saltiveri i Nèstor Serra, d'UP, a la roda de premsa / UP

Redacció

Unió de Pagesos (UP) estima que els ramaders catalans han perdut 6,82 euros de mitjana per cada porc portat a l’escorxador el 2022 (al juliol, la pèrdua era de fins a 12 euros per porc), en un any marcat per un augment desmesurat dels costos de producció (pinso, energia i combustible), amb un increment de la gestió administrativa per part dels productors per les noves normatives i la preocupació per l’expansió de la Pesta Porcina Africana (PPA) a Europa.

El sindicat ha fet balanç de l'any 2022 del sector porcí en una roda de premsa, aquest dijous a Lleida, en què han intervingut Rossend Saltiveri, responsable del sector Porcí d'UP; Jordi Armengol, responsable de Sectors Ramaders, i Nèstor Serra, responsable d'Integració.

Segons el sindicat, el sector ha patit una disminució de l’oferta, entre altres qüestions, per la reducció de la producció porcina al nord d’Europa (Alemanya i Països Bàltics) i als Balcans pels focus declarats de Pesta Porcina Africana i a la reducció de la cabana a Holanda, fets que han contribuït a incrementar els preus de venda i a esmortir, en part, les importants pèrdues econòmiques de principi d’any.

UP adverteix que si bé els preus de llotja del 2022 han augmentat un 17% respecte a l’any anterior el pinso s’ha tingut un increment del 37%. Aquest cost suposa aproximadament el 70% del total de costos de producció de les granges porcines de Catalunya, segons SIP Consultors.

El 2022, el preu mitjà de llotja Mercolleida va ser d’1,51 euros/kg viu (el 2021 va ser de 1,25 euros/kg viu), amb un màxim d'1,72 euros/kg viu cinc setmanes seguides, de la 36 a la 40. Però el preu global del pinso va ser entre 329 euros/tn al gener i 423 €/tn al novembre, quan el 2021 va ser entre 279 euros/tn al gener i els 323 euros/tn al desembre.

Segons dades aportades pel sindicat, Catalunya continua sent la principal exportadora de l’Estat, amb un 55% del total, seguida de l’Aragó amb un 21%. Les exportacions de carn de porc de l’Estat espanyol s’han incrementat un 3,7% respecte a l'any anterior, tant per les exportacions a països tercers (+4,5%) com per l'augment de les intracomunitàries (+2,3%). La Xina, tot i patir un descens del 10% respecte al 2021, continua sent el principal comprador, amb un 39% del total, però lluny del 55,6% de l’any passat. Les importacions s’han incrementat a França un 2,1%, Filipines (+20,1%), Polònia (111%), Txèquia (+12%), Regne Unit (+97%) i Bulgària (+3,4%). UP valora que aquestes xifres en exportació s’han aconseguit gràcies a l’estatus de país lliure en malalties de declaració obligatòria, a l’oferta d’una carn i derivats de qualitat i a un preu competitiu. En aquest sentit, el sindicat recorda que cal continuar sent curosos amb les mesures de bioseguretat a les granges i mantenir un equilibri entre les places de mares i l’engreix.

Pel que fa a l’expansió de malalties com la PPA (que no afecta les persones) i que moltes vegades es transmet a través del porc senglar, amb poc marge de control per part del ramader, tot i que Espanya està lliure de la malaltia, Unió de Pagesos ha demanat al Ministeri i al Departament més vigilància en el moviment d’animals i un control exhaustiu de la població de senglars. El sindicat insta que s’informi ramaders, cases integradores i caçadors, especialment, de la importància de controlar la fauna salvatge davant l’expansió de la PPA a Europa. També ha reclamat la regionalització, en cas que es declarés a l’Estat, és a dir, acords amb tercers països que permetria la comercialització de productes de les zones lliures de la malaltia.

Pel que fa a la normativa per reduir les emissions, UP demana que s’avaluïn les diferents MTD (Millors Tècniques Disponibles) que s’han d’implantar a les granges tenint en compte les condicions de Catalunya i els seus costos actualitzats per poder prendre les decisions més encertades a l´hora de fer les inversions.

D’altra banda, el sindicat reclama a les administracions la simplificació dels tràmits per alleugerir les càrregues burocràtiques dels ramaders, així com mesures de suport per al sector, tant per a les granges integrades com per a les no integrades, ja que totes han patit un important increment en els costos de l’energia. Les granges de porcí integrat, un 80% del sector productiu, han estat excloses de les ajudes destinades a pal·liar les conseqüències econòmiques de la guerra d’Ucraïna.