El Banc d'Espanya apunta que el 2050 Espanya serà el tercer país d'Europa amb més despesa en pensions

L'entitat avisa de la "pressió a l'alça" que causarà l'envelliment de la població en el sistema de prestacions

ACN

El Banc d'Espanya (BdE) ha afirmat aquest dimecres que el 2050 l'Estat serà el tercer país de la Unió Europea amb una despesa més elevada en pensions. Basant-se en les projeccions de l'Eurostat que situen Espanya com el país europeu amb més envelliment de la població a les dècades vinents, indica que l'Estat saltaria del setè lloc que ocupava el 2019 a estar només darrere de Grècia i Itàlia en valors comparats. Així, l'anomenat "factor demogràfic", és a dir, la ràtio de població més gran de seixanta-quatre anys sobre el total de gent en edat de treballar, passaria del 29,5% del 2019 al 59,5% del 2050. Amb aquest panorama, Espanya superaria en envelliment a França el 2037 i a Alemanya el 2039. També s'acostaria a Portugal i Itàlia.

Segons aquest estudi sobre el sistema de pensions, l'envelliment progressiu de la societat espanyola durant les tres pròximes dècades suposarà una "notable pressió a l'alça" en la despesa en aquesta prestació bàsica del sistema de benestar social. Així mateix, alerta que igualar el nivell d'atur d'Alemanya només permetria a Espanya contrarestar el 40% d'aquest envelliment.

Un altre element que assenyala l'organisme és la relació entre la quantia "comparativament elevada" de les prestacions i el salari mitjà, factor que també impulsa la despesa en pensions a Espanya. Sobre el nivell de cobertura s'indica que a Espanya continua més baix que a la resta d'Europa perquè encara hi ha una xifra elevada de dones que no cobren prestació i el nombre de prestacions d'invalidesa també és comparativament més petit.