Ausa crea 45 llocs de treball amb l'inici de la producció de vehicles industrials elèctrics

El projecte de creixement de l’empresa ha suposat una inversió de 3,1 milions d’euros

El conseller Torrent, durant la visita a Ausa aquest divendres al matí

El conseller Torrent, durant la visita a Ausa aquest divendres al matí / Generalitat de Catalunya

Redacció

La manresana Ausa ha creat 45 llocs de treball en els dos darrers anys amb el projecte de disseny, desenvolupament i producció de vehicles industrials elèctrics per als sectors de la construcció, la indústria, l’agricultura, la jardineria i els serveis municipals. Aquest projecte de creixement de l’empresa ha suposat una inversió de 3,1 milions d’euros i ha comptat amb un ajut de 200.000 euros d’ACCIÓ a través de la línia d’incentius d’Alt Impacte.

Ausa ha dissenyat un dúmper (autobolquet per al transport de materials) i un manipulador telescòpic que funcionen amb bateries de liti, amb una autonomia mínima d’una jornada laboral intensa. Els dos vehicles -que estaran en fase de producció en aquest primer semestre de l'any- tenen les mateixes capacitats que els de combustió dièsel que fabrica l’empresa en l’actualitat. Tot el procés d’R+D s’ha dut a terme en els darrers dos anys per enginyers de la companyia manresana amb el suport del Centre de Disseny d'Equips Industrials (CDEI) de la Universitat Politècnica de Catalunya.

El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, ha mantingut aquest matí una reunió de treball amb l’equip directiu de la companyia aquest divendres al matí i ha conegut de primera mà els vehicles. Segons el conseller, el projecte de creixement d’Ausa “es concreta amb llocs de treball futurs i amb la consolidació de la tecnologia pròpia, que és el que explica el seu èxit”. Per a Torrent, l’aposta d’Ausa per la “digitalització i sostenibilitat és imprescindible per reindustrialitzar el país” i ha remarcat la necessitat de comptar amb les “eines necessàries, i els pressupostos són claus, amb 680 milions d’euros per donar compliment al Pacte Nacional per a la Indústria”.

Els nous dúmper i manipulador telescòpic tenen 1.500kg i 1.600kg de capacitat de càrrega i equipen unes bateries de fins a 12,4 kWh i 18,6 kWh. Poden carregar-se directament a la xarxa elèctrica i, com que són gairebé del tot silenciosos i no generen cap tipus d’emissió, permeten noves aplicacions com els treballs nocturns o en espais lliures d’emissions.

La nova línia de producte no suposa una nova línia de producció generada específicament per als vehicles elèctrics, segons explica Ausa. No tenim previst obrir una nova línia de producció específica per a la producció de la gamma elèctrica. Es combinarà amb les mateixes línies on es munten els vehicles dièsel també», afirma la companyia.Amb tot, es preveu que es creïn nous llocs de treball a mida que avanci el projecte. «Segur que si es compleixen les perspectives en els propers anys hi haurà més llocs de treball», expliquen fonts de la companyia.Ara mateix, Ausa disposa dels prototipus dels nous vehicles i es preveu que se’n comenci la producció durant aquest primer semestre de l’any. Les primeres comandes es podran servir ja a la tardor.

El CEO d’Ausa. Ramon Carbonell, ha explicat que “la nostra proposta respon al clam social respecte a la sostenibilitat i vers la contaminació i ens permet demostrar que les empreses industrials, gràcies a la innovació, podem seguir generant llocs de treball de qualitat, mentre ajudem a la descarbonització de la nostra societat.” En aquest sentit, Carbonell ha assegurat que “aquesta nova gamma de productes és un primer pas perquè la mobilitat elèctrica passi a consolidar-se com a tecnologia prioritària per als nostres productes en el futur immediat. Un aspecte històricament diferenciador d’AUSA és el desenvolupament de les nostres pròpies transmissions per als vehicles més compactes. Tenir aquest coneixement dins la companyia ens ha permès l’electrificació de la gamma de productes i ens assegura la qualitat i els costos per, des del Bages, competir al mercat mundial.”

En paral·lel, recentment la companyia ha obert una nova línia de muntatge destinada a la producció específica de manipuladors telescòpics per tal de satisfer la creixent demanda d’aquest producte, sobretot provinent dels Estats Units. Ausa va obrir una filial en aquest país el 2015 i ha tancat acords amb algunes de les empreses del sector més importants del món i preveu que d’aquí pocs anys es converteixi en el seu primer mercat mundial.

Fundada l’any 1956, AUSA es dedica al disseny i producció de vehicles industrials compactes i compta actualment amb una plantilla de més de 300 treballadors, 40 dels quals són enginyers de l’àrea d’R+D. Amb una capacitat de producció superior als 12.000 vehicles anuals, té la seu a Manresa i filials a França i Estats Units, així com oficines de representació al Regne Unit, Alemanya i la Xina. Exporta el 70% de la seva producció a 90 països d’arreu del món.

Subscriu-te per seguir llegint