La Casa del Bacallà, distingida com a comerç centenari de Manresa

És la cinquena botiga que rep el reconeixement de l'Ajuntament durant els darrers mesos

Miquel Ventura, Elisenda Sitjes, Marc Aloy, Montserrat Fontanet i Núria Masgrau en l'entrega de la distinció

Miquel Ventura, Elisenda Sitjes, Marc Aloy, Montserrat Fontanet i Núria Masgrau en l'entrega de la distinció / Aj. Manresa

Redacció

L’Ajuntament de Manresa ha reconegut aquest dimecres La Casa del Bacallà -establiment emblemàtic situat al número 8 del carrer Sant Miquel- com a comerç centenari de la ciutat, una distinció que té l’objectiu de posar en valor el comerç local de Manresa i la seva singularitat, així com l’emprenedoria, l’esforç i el servei de qualitat i proximitat que ofereixen.

Es tracta del cinquè comerç que es reconeix durant aquesta legislatura després que el novembre del 2021 es fes un acte conjunt que va distingir l’Herboristeria Sant Miquel (1919), la Joieria Tous (1920) i Casa Sabaté (1921). L’octubre de l’any passat es va reconèixer Iglesias Moda (1922).

L’acte de reconeixement de La Casa del Bacallà ha tingut lloc a la Sala de Columnes, amb la presència de l’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, i de la regidora d’Indústria, Comerç i Activitats, Núria Masgrau Fontanet, que han rebut Elisenda Sitjes, Montserrat Fontanet i Miquel Ventura, vigents continuadors de la nissaga familiar, i li han entregat una rèplica de l’Àliga de Manresa per commemorar el centenari.

Aquest pròxim dissabte, 4 de febrer, de les 12 del migdia a les 4 de la tarda, a la placeta del forn Montlló, La Casa del Bacallà celebrarà aquest centenari amb clients i amics.

Un segle al servei de la ciutat

El 4 de febrer del 1923, Salvador Fontanet i Serafina Bové, van agafar les regnes d’una bacallaneria anterior, al mateix local, que havien regentat Maria Solé Salat i Baltasar Cornet Centellas, cosins de Bové. Des d’aleshores la bacallaneria ha estat en mans de la mateixa nissaga, que ara ja va per la cinquena generació, amb Miquel Ventura al capdavant des de l’octubre de l’any passat. 

Al llarg de tots aquests anys, La Casa del Bacallà ha mantingut la seva especialització en pesca salada, especialment el bacallà, encara que també de sempre s'hi han pogut trobar altres productes de pesca salada com arengades o anxoves. Ara, a part del bacallà salat, a La Casa del Bacallà també s'hi poden trobar diferents productes ja elaborats. Entre els més característics, l'esqueixada, la brandada, canelons, croquetes i bunyols de bacallà i pebrots del piquillo farcits. Però també varietat d'altres plats cuinats llestos per emportar-se.