L’Ajuntament de Manresa contracta quatre refugiats ucraïnesos amb ajut del SOC

El conseller Roger Torrent i l’alcalde Marc Aloy visiten les noves instal·lacions del SOC a la ciutat

Els refugiats ucraïnesos que  treballaran a l'Ajuntament de Manresa, Enric Vinaixa, Roger Torrent i Marc Aloy

Els refugiats ucraïnesos que treballaran a l'Ajuntament de Manresa, Enric Vinaixa, Roger Torrent i Marc Aloy / aj. manresa

Redacció

L’Ajuntament de Manresa ha anunciat la contractació de quatre persones refugiades ucraïneses i el Consell Comarcal del Bages una cinquena, a través d’un programa del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC) que al conjunt del país ha permès incorporar al mercat laboral 138 persones a entitats i administracions públiques. Així ho va explicar ahir el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, durant una visita a les noves instal·lacions del SOC de Manresa, a la Via Sant Ignasi, a la qual el van acompanyar l’alcalde de Manresa, Marc Aloy; el secretari de Treball, Enric Vinaixa; la directora dels serveis territorials del departament, Maria Teresa Clotet; i la regidora d’Ocupació de l’Ajuntament de Manresa, Cristina Cruz

El programa Treball i Formació per a persones refugiades ucraïneses pretén facilitar el seu accés al mercat laboral i augmentar les seves competències professionals i idiomàtiques per facilitar el seu arrelament al país. De les quatre contractades per l’Ajuntament, una treballarà de conserge al CIO i les altres tres, al Congost i en llars d’infants de la ciutat en tasques de neteja i manteniment. 

Segons va explicar l’alcalde Marc Aloy la inserció d’aquestes quatre persones «servirà de ròtula amb la comunitat ucraïnesa, amb la qual tenim dificultats per tenir una relació fluïda amb l’Ajuntament». Segons dades municipals, a la ciutat viuen uns 200 refugiats ucraïnesos, que hi han arribat amb mitjans propis, amb l’ajut de Sor Lucía o bé mitjançat entitats com Càritas o la comunitat de Sant Egidi, segons van explicar fonts de l’Ajuntament. 

Durant la visita, Aloy va destacar que des del 2016 i fins al 2023 s’ha passat de destinar dos milions d’euros a 4,8 a les polítiques d’ocupació a la ciutat. Dels actuals, 2,7 provenen de programes del SOC i la resta de la Diputació i de recursos propis. Amb aquests programes específics del SOC, va recordar Aloy, s’han progut inserir joves extutelats i persones amb dificultats per regularitzar la seva situació, a més de dones o persones grans amb problemes d’inserció laboral. L’alcalde va apuntar que els serveis d’ocupació a Manresa permeten fer 65.000 atencions anuals, 10.000 orientacions laborals i 2.500 insercions directes a través de la borsa ProManresa, i que 370 pesones han treballat durant aquest mandat a l’ajuntament mitjançant algun d’aquests programes d’inserció. Torrent, per la seva banda, va destacar que el 2022 es van doblar les subvencions per a polítiques d’ocupació a Manresa, fins als 2,7 milions, i que l’oficina del SOC va tenir el 2022 13.300 inscrits i va practicar 77000 actuacions, a més de posar en valor «la seva vinculació amb altres administracions públiques, com l’Ajuntament».

Els baixos del número 14 de la Via Sant Ignasi acullen des de l’estiu els serveis territorials d’Empresa, el SOC i Acció, i ara, provisionalment, l’atenció al públic del SOC fins que finalitzin les obres a Casa Caritat. El local és la planta baixa d’un edifici de Fòrum que no havia tingut activitat des que es va inaugurar, fa ja una dècada. Aloy va destacar el fet que amb aquestes oficines es concentren a la zona d’Escodines diversos serveis administratius, ja que també hi ha la presència d’Aigües de Manresa i properament l’Oficina d’Atenció Ciutadana de la Generalitat, a la fàbrica del Salt, i la futura delegació territorial del Govern a la Catalunya Central, als antics jutjats. «Era una reclamació del barri, que hi hagués més activitat», va apuntar l’alcalde.