El Govern central descarta noves mesures per abaixar el preu dels aliments

El ministre d’Agricultura afirma que l’increment de preus «ha tocat sostre»

El ministre Luis Planas al ple de l'Observatoro de la Cadena Alimentària

El ministre Luis Planas al ple de l'Observatoro de la Cadena Alimentària / Eduardo Oyana/EFE

Sara Ledo / Miguel Ángel Rodríguez

El Govern central descarta aprovar noves mesures per abaixar el preu dels aliments. «Tenim raons per pensar que l’IPC dels aliments ha tocat sostre», ha anunciat el ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, després d’una reunió de més de dues hores i mitja amb representants de tota la cadena alimentària –supermercats, distribució, indústria i sector primari– que ha acabat sense cap proposta concreta, a banda d’una petició a totes les parts de la cadena a reflectir en els preus que paguen els ciutadans «l’evolució positiva dels costos de producció».

«Hem fet una petició concreta que aquesta evolució [positiva] dels costos, que són l’origen de l’increment dels preus dels aliments, es traslladi als preus [...] La resposta ha sigut positiva per part de tots els participants. Estarem vigilants i espero que es compleixi aquesta voluntat», ha afegit Planas. El ministre ha jugat durant tot el discurs amb la idea que els costos de producció han començat a baixar, tot i que des de la primera part de la cadena, les patronals COAG i Asaja, han descartat aquest extrem. «No tenim constatació de reducció dels costos de producció que ens porti a una situació així», ha dit Andoni García, de COAG.

Planas no ha volgut aprofundir sobre una possible rebaixa de lIVA de la carn i el peix –com li han demanat des de la patronal de la indústria, FIAB–, i ha descartat la mesura de manera implícita, tot i que ha afirmat que el Govern està «fent un seguiment del conjunt de la situació». «Les mesures adoptades al desembre eren les correctes. La paciència és una bona virtut i s’ha d’aplicar la paciència i la determinació», ha dit el ministre, que en una altra intervenció ha advertit que «s’ha de diferenciar el que signifiquen ajudes a sectors productius i als preus dels aliments i en segon lloc que aquestes mesures tenen un cost pressupostari».

Pressió de Podem

L’ala morada del Govern ha criticat la reunió de Planas amb les grans cadenes de supermercats. «La solució no és pactar amb els que són el problema», ha criticat el portaveu nacional de Podem, Pablo Fernández, abans d’explicar que «la solució és la intervenció pública del mercat» i limitar els preus. «No es pot demanar si us plau als saquejadors i als especuladors que deixin de guanyar tants diners o que es lucrin una mica menys perquè continuaran lucrant-se», ha insistit, malgrat que aquesta va ser la mateixa proposta que va plantejar Yolanda Díaz ja al desembre.

El PSOE ja ha rebutjat el límit als aliments bàsics i Podem va plantejar una nova mesura la setmana passada: que l’Estat bonifiqui el 14,4% del preu dels productes bàsics perquè el preu se situï en nivells previs a la guerra a Ucraïna, de manera similar al model aplicat als combustibles durant part de l’any passat. «Esperem que el PSOE pugui negociar amb nosaltres aquesta proposta», ha confiat Fernández. «No ens trobem davant un problema que tingui una solució fàcil, similar a la que es pugui adoptar en el cas del petroli i del gas. Estem analitzant tots els escenaris», ha contestat Planas a preguntes sobre aquesta proposta. «No és un procés senzill i requereix voluntat i persistència en les mesures que estem adoptant», ha insistit el ministre.