El fons sobirà de Noruega votarà en contra del trasllat de Ferrovial

Els plans de la multinacional podrien estar en perill, sempre que exerceixi el seu ‘dret de separació’

Treballadors fent tasques de muntatge

Treballadors fent tasques de muntatge / Arxiu/Eduardo Briones/Europa Press

Agències

Norges Bank, el fons sobirà de Noruega, votarà com a accionista de Ferrovial en contra del trasllat de la seva seu social als Països Baixos a la junta general que se celebrarà aquest dijous a Madrid i en la qual es decidirà sobre els plans de futur de la multinacional espanyola.

El fons argumenta a la seva pàgina web que votarà en contra d’aquest punt de l’ordre del dia de la junta després d’avaluar l’operació de fusió transfronterera de Ferrovial amb la seva filial neerlandesa, transacció que permetrà aquest canvi de seu social.

«Les fusions, adquisicions i altres transaccions corporatives haurien de maximitzar els rendiments dels accionistes. A l’avaluar les transaccions corporatives, també considerarem si existeix prou transparència per prendre una decisió plenament informada, si tots els accionistes reben un tracte equitatiu i si existeixen conflictes d’interessos innecessaris», justifica.

Institutional Shareholder Services (ISS), una firma assessora en govern corporatiu, ja va advertir sobre el risc que suposava aquesta operació per als accionistes minoritaris, ja que la llei neerlandesa restringeix més que l’espanyola el poder dels accionistes amb menys pes en el capital. En concret, Norges Bank comptava a tancament del 2022 amb un 1,5% del capital de Ferrovial.

Dret de separació

Amb aquest vot en contra del fons sobirà de Noruega –amb un Govern liderat pel Partit Laborista–, els plans de Ferrovial podrien estar en perill, sempre que exerceixi el seu ‘dret de separació’.

Aquest dret consisteix a oposar-se formalment a l’operació en el termini d’un mes des de la celebració de la junta. Si més del 2,56% dels accionistes l’exerceix, el canvi de seu no serà efectiu, segons ho va determinar Ferrovial a l’anunciar l’operació.