Els milionaris registren el descens més elevat de patrimoni en una dècada

Espanya va ser el país entre els principals d’Europa on més va retrocedir el valor patrimonial dels acabalats per la inflació i els tipus d’interès

El valor de la riquesa dels milionaris va caure el 3,6%, fins als 83 bilions de dòlars

El valor de la riquesa dels milionaris va caure el 3,6%, fins als 83 bilions de dòlars / Agències

Agustí Sala

La incertesa també afecta els que tenen grans fortunes. A Europa, amb una caiguda mitjana del 3,2% en el valor del patrimoni dels milionaris (individus amb actius per valor de més d’un milió de dòlars, exclòs l’habitatge habitual, els béns de col·lecció, els béns de consum i els béns de consum duradors) i del 2,2% en el seu número, Espanya va ser on més van retrocedir, amb un descens en el valor patrimonial del 5,5%, fins als 687.200 milions de dòlars el 2022 pels efectes de la inflació i les pujades dels tipus d’interès, entre altres; enfront del 0,5% a França; de l’1,1% al Regne Unit; del 2,7% a Itàlia; o del 2,2% a Alemanya, segons l’informe sobre la riquesa mundial de Capgemini. I el nombre de milionaris a Espanya va passar de 246.500 persones el 2021 a 237.400 el 2022, amb una reculada del 3,7%.

Les xifres contrasten amb les estadístiques de l’impost sobre la renda, en què figuren el 2020 (les últimes dades disponibles) poc més de 11.000 declarants de més de 601.000 euros anuals i en l’impost de patrimoni, gairebé 214.000 declarants de patrimonis nets superiors a 300.00 euros. En tot cas les grans fortunes solen tenir molta part dels seus patrimonis a través de societats, que tributen a tipus més avantatjosos.

El mateix estudi destaca que el nombre de milionaris a nivell global es va reduir l’any passat en un 3,3%, fins a 21,7 milions; mentre que el valor de la seva riquesa va descendir en un 3,6%, fins als 83 bilions de dòlars. És la major caiguda en una dècada (2013-2022), provocada per la incertesa geopolítica i macroeconòmica que va provocar reculades borsàries.

El major descens de riquesa es va produir a Amèrica del Nord (-7,4%), seguit d’Europa (-3,2%) i Àsia-Pacífic (-2,7%). Per contra, Àfrica, Llatinoamèrica i Orient Mitjà es van mostrar més resilients i van experimentar un creixement financer, gràcies als bons resultats del petroli i el gas.

Com a resultat de la incertesa econòmica, a penes el 23% dels qui s’enquadren a la categoria de milionaris va declarar haver generat més rendiments dels actius relacionats amb ESG (medi ambient o qüestions socials).

L’informe també assenyala que l’ampliació de la base de clients potencials de gestió de patrimonis és ara un imperatiu per ajudar a impulsar el creixement a llarg termini del sector de gestió de patrimonis.

De fet, els experts consideren una gran oportunitat la franja patrimonial entre 250.000 i un milió de dòlars, denominada «affluent’» Es tracta d’una població que continua creixent en grandària i influència financera.

Subscriu-te per seguir llegint