Presentat per Capital Energy l’últim trimestre del 2020 i dotat amb 50 milions d’euros, dels quals, en línia amb el seu pla estratègic, ja n’ha invertit vuit, Quantum és el vehicle inversor del grup dedicat a bussejar en el teixit emprenedor nacional i internacional, especialment a Europa, els Estats Units i Israel, a la recerca d’aquelles iniciatives avantguardistes impulsades per talents que donaran forma a tots aquells sectors de futur en què l’energia exerceix un paper fonamental.

Recerca de solucions per a l’emmagatzematge, desenvolupament de noves formes de mobilitat, gestió eficient de l’energia, ús de les dades per millorar l’operació i manteniment de les instal·lacions renovables... Capital Energy Quantum es dedica a identificar empreses emergents energytech amb potencial de transformació del sector energètic, i d’altres adjacents, de cara a arribar a acords i invertir-hi, així com a crear un grup de companyies escalables, innovadores i amb visió global.

La missió de Quantum és ajudar a desenvolupar equips i models de negoci, propiciar companyies sòlides i rendibles i trobar aquests emprenedors amb la capacitat de crear i transformar la indústria i la societat. L’empresa vol contribuir a la consolidació d’un desenvolupament econòmic global sostenible, en el qual la innovació i la tecnologia tinguin un rol crític.

Per portar a terme la seva missió, Capital Energy Quantum ha apuntalat fins ara diferents vies, com la inversió directa (capital de risc), l’associació amb empreses emergents (venture client) o el llançament de reptes d’innovació oberta, com els portats a terme, l’any passat, a Galícia i Castella i Lleó.

Però ara vol anar més enllà i, per fer-ho, acaba d’implantar un model únic en el seu àmbit d’actuació. Així, Quantum ha llançat un programa fet a la mesura de les necessitats que ha detectat en les companyies a les quals dona suport, especialment les que estan iniciant la seva etapa, que oferirà des d’un espai físic fins a serveis de formació, mentoring o networking, així com oportunitats de negoci o accés a finançament.

Així mateix, els emprenedors podran explorar la construcció de nous negocis a partir d’una idea, la incubació d’empreses o de la seva acceleració, i generar un ecosistema de caràcter internacional propici per a la creació i el desenvolupament d’equips i models amb capacitat d’oferir solucions als reptes als quals s’enfronta actualent la societat.

Aquest fons d’inversió forma part de l’aposta estratègica de Capital Energy per fomentar l’emprenedoria i generar una vasta xarxa de coneixement en l’àmbit de la sostenibilitat. Contribueix, a més a més, a recolzar l’estratègia d’impacte territorial arrelada a la companyia, i plasmada en el seu Projecte Territoris, recolzant el teixit industrial i talent locals.

Una aposta per la transformació energètica i digital

En dos anys i mig, Capital Energy Quantum ha apostat per companyies cridades a liderar la transformació del sector energètic i els serveis que presta a altres indústries.

* Hesstec. Companyia que desenvolupa solucions d’emmagatzematge híbrid.

* Klima Energy Transition Fund. Fons paneuropeu centrat en la transició energètica impulsat per Alantra i Enagás.

* Solum. Empresa sevillana creadora d’un paviment fotovoltaic capaç de generar energia 100% renovable.

* Stemy Energy. Plataforma de software que connecta i gestiona consumidors, i els permet participar de forma activa en el mercat elèctric i reduir la seva factura i la petjada de carboni.

* Veltium. Desenvolupa, fabrica i comercialitza solucions de hardware i software per a la recàrrega de vehicle elèctric.

* Infraclear. Firma nord-americana amb una base de dades de contractes del sector de les infraestructures sobre la qual ofereix serveis. A més, Capital Energy Quantum ha impulsat set projectes pilot d’empreses emergents de diversa índole: gamificació de comportaments sostenibles (Light); sistema de desagregació de consums elèctrics (Voltaware); BlockChain per a la certificació de l’origen de l’energia renovable (Flexidao); dispositius de càrrega intel·ligents (Chargy); realitat virtual per al manteniment de parcs eòlics (Onirix); models predictius meteorològics per a parcs eòlics (Vexiza) i quantificació dels efectes de la instal·lació d’aerogeneradors (AYEconomics).

Un projecte 100% sostenible

2. Trabajadoras en un parque eólico de Capital Energy FRANCIS TSANG

Amb més de dues dècades d’etapa, Capital Energy s’ha convertit en una de les plataformes d’energies renovables de més rellevància a la península Ibèrica, on compta amb una cartera de projectes eòlics i solars onshore superior als 25 gigawatts (GW) de potència i eòlics offshore d’uns 7,5 GW.

A través del seu pla de negoci, sustentat en la sostenibilitat i la digitalització, l’empresa advoca per impulsar una transició energètica ecològica i justa. Persegueix conciliar la contribució a la descarbonització de l’economia amb el foment del desenvolupament econòmic i social dels territoris on opera. En aquest context, Capital Energy, amb 16 oficines a Espanya i Portugal on treballen al voltant de 360 professionals, aposta també per fomentar l’autoconsum, per incrementar l’eficiència energètica i les tecnologies d’emmagatzematge, com el bombatge hidroelèctric i les bateries, i la producció d’hidrogen verd (mitjançant la seva participada Quantum Hydrogen) o els centres de dades renovables (a través de Box2Bit).