Les lletres del Tresor a un any voregen el 3,5% d'interès

La demanda per part dels inversors en la licitació d'aquest dimarts supera els 9.300 milions d'euros

Edifici del Banc d'Espanya a Madrid

Edifici del Banc d'Espanya a Madrid / Arxiu/Carlos Lujan

Agustí Sala

L'escalada de rendibilitat no s'atura. Les lletres del Tresor a 12 mesos ja voregen el 3,5% d'interès. En la subhasta celebrada aquest dimarts, el Tresor Públic ha col·locat 4.964 milions d'euros en títols a sis i 12 mesos. Aquestes últimes ja ofereixen una remuneració pròxima al 3,5%.

La demanda per part dels inversors en la licitació d'aquest dimarts ha superat els 9.300 milions d'euros, el doble del que s'oferia. Molta demanda prové d'inversors particulars que, des de fa uns mesos, compren lletres del Tresor per la rendibilitat que ofereixen a conseqüència de l'alça dels tipus d'interès.

Aquesta evolució contrasta amb la que llancen els dipòsits, especialment dels principals bancs, que continuen arrossegant els peus en la remuneració d'aquests productes d'inversió, malgrat l'escalada del preus dels diners. De fet, el tipus mitjà de l'euríbor, la referència principal per a les hipoteques d'interès variable, es va situar al maig en una mitjana del 3,862%. Són les entitats mitjanes les que han iniciat una pugna per captar clients amb retribucions més atractives dels comptes i dipòsits.

Màxim des del juliol del 2012

Segons les dades del mercat, en la licitació d'aquest dimarts, Espanya ha col·locat 3.985 milions d'euros en lletres a 12 mesos, amb un interès marginal del 3,468%, superior al 3,247% de la subhasta del mes de maig, i el que suposa un nou màxim des del juliol del 2012. En total, la demanda de títols a un any ha arribat als 6.075,57 milions d'euros.

D'altra banda, en lletres a sis mesos, l'import col·locat ha estat de 979 milions d'euros. L'interès al qual ha sortit aquest tipus de deute ha estat del 3,392%, també superior al 3,143% anterior, i el més alt des del 2012. En total, l'import demanat de títols a sis mesos ha pujat a 3.240,41 milions. També les lletres a terminis més curts ofereixen rendibilitats que superen el 3%, molt per sobre de la mitjana de l'oferta bancària pel que fa a dipòsits.

L'interès dels particulars pel deute públic ja fa mesos que es percep. De fet, van arribar a formar-se llargues cues al Banc d'Espanya, que van obligar l'institut emissor a establir un sistema de cites i derivar les peticions a internet. L'any passat ja es va registrar la primera pujada anual de la cartera de deute de l'Estat en mans de les famílies des del 2015.