Els preus dels habitatges cauen dos punts durant el primer trimestre i se situen en el 3,5%

Els pisos nous van registrar una variació anual del 7% i els de segona mà del 3,1%

Una dona revisa les ofertes de pisos a la venda fora d'una immobiliària

Una dona revisa les ofertes de pisos a la venda fora d'una immobiliària / Arxiu/Laura Rodríguez

ACN

La variació anual de l'índex de Preus de l'Habitatge (IPV) a Catalunya es va situar en el 3,5% el primer trimestre, és a dir, dos punts menys que en els tres últims mesos del 2022, segons l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Es tracta de l'augment més baix des del tercer trimestre del 2021. Per tipus d'habitatge, els nous es van encarir un 7%, una variació anual que és 1,1 punts superior al trimestre anterior, mentre que els de segona mà van moderar l'increment 2,3 punts, fins al 3,1%. Pel que fa al conjunt de l'Estat, el preu de l'habitatge va registrar la mateixa variació que la mitjana catalana, amb un 3,5%, també dos punts menys que el període comprès entre octubre i desembre del 2022.

Per tipus d'habitatge, el preu dels nous es van moderar dues dècimes a l'Estat, fins al 6%, mentre que els de segona mà ho van fer 2,3 punts, del 5,3% del darrer trimestre de l'any passat fins al 3% en el primer del 2023.

Per comunitats, els preus de l'habitatge van registrar variacions anuals positives en tots els casos durant el primer trimestre del 2023. Els majors increments es van produir a Melilla (6,2%), seguit de la Comunitat Foral de Navarra i Cantàbrica, amb 5,8% i un 5,6%, respectivament. En canvi, els augments més moderats van ser a la Regió de Múrcia, amb l'1,7%; a Castella-la Manxa, amb l'1,6%, i a Extremadura, amb l'1,1%.

Pel que fa la variació trimestral, a Catalunya va passar del -1,2% del quart trimestre de l'any passat al 0,5% del primer trimestre d'aquest any, mentre que a l'Estat va passar del -0,8% al 0,6%.