L'escalada del preu de la gasolina es desboca després de pujades durant tot l'estiu

El litre de gasolina supera per primer cop en un any els 1,70 euros després d'acumular set setmanes consecutives a l'alça

El dièsel també continua escalant i ja se situa en 1,60 euros

El preu dels carburants continua pujant

El preu dels carburants continua pujant / Arxiu/Eduard Vega

David Page

L'escalada de preus dels combustibles no frena. Amb les carreteres amb milions de desplaçaments extra per les vacances d'estiu, els carburants segueixen a l'alça i agreugen el cop a la butxaca dels conductors després de set setmanes consecutives de pujades en plena temporada estival, segons els registres de preus de la Comissió Europea.

El preu de la gasolina ha escalat fins a superar els 1,70 euros per litre de mitjana per primer cop en un any, després d'una nova pujada d'un 1% més l'última setmana, segons les últimes dades del Butlletí Petrolier de la Unió Europea. La gasolina no registrava un preu car en les estacions de servei espanyoles des de principis d'agost de l'any passat, però llavors encara s'aplicava el descompte obligatori de 20 cèntims per litre aprovat pel Govern.

El preu del gasoil, el carburant més utilitzat per a l'automoció en el mercat espanyol, també continua amb les pujades, i la setmana passada va aconseguir els 1,60 euros per litre de mitjana (un 0,9% més), col·locant-se en nivells similars als de fa sis mesos. El dièsel es manté de manera continuada amb preus inferiors als de gasolina des de mitjan febrer, quan es va trencar l'escenari contrari excepcional que havia començat l'agost de 2022.

A l'alça tot l'estiu

Gasolina i gasoil han anat marcant pujades de preu consecutives durant tot l'estiu, un període en el qual es disparen els desplaçaments de llarga distància per part dels conductors particulars per a anar i tornar de les seves destinacions de vacances.

L'última caiguda del cost es va registrar a finals de juny, i des de llavors la gasolina acumula un encariment del 7,34% (des dels 1,58 euros, 12 cèntims més per litre) i el dièsel d'una mica més de l'11,3% (des d'1,43 euros per litre, 17 cèntims més), pressionats per les pujades els preus internacionals del petroli per la retallada de producció acordat per l'OPEP i altres socis externs, principalment Rússia.

Amb els preus actuals, omplir un dipòsit mitjà de 55 litres de gasolina costa uns 94 euros, enfront dels 87,3 euros -uns 6,7 euros més- de fa un any, incloent-hi llavors el descompte de 20 cèntims per litre que estava vigent. En el cas del gasoil, l'ompliment d'un dipòsit mitjà de 55 litres suposa actualment uns 88 euros, a penes 30 cèntims menys que els 88,3 euros que costava en el mateix període de 2022.

Forta pujada des de l'inici de l'any

Les pujades de preus dels combustibles són considerables també des que va arrencar l'any. La gasolina acumula una pujada del 23,6% (des dels 1,38 euros, 32 cèntims per litre més) i el dièsel ha pujat gairebé un 10% en el que portem d'any (des de prop dels 1,45 euros, 15 cèntims més).

La comercialització de combustibles en les gasolineres espanyoles ha estat marcada des de principis de l'any per la fi, al gener, del descompte de 20 cèntims per litre que havia fixat el Govern per a frenar l'escalada en plena crisi energètica i la posterior retirada o reducció de les rebaixes addicionals (en general, altres 10 cèntims per litre) que havien estat aplicant les grans petrolieres en les seves xarxes d'estacions de servei.

Després dels continus repunts, el preu de tots dos carburants es consolida àmpliament per sobre dels nivells als quals ascendien abans de l'inici de la invasió russa sobre Ucraïna -que va començar el 24 de febrer de 2022- i que en el cas del dièsel era d'1,479 euros per litre i la gasolina es venia a 1,594 euros per litre. No obstant això, tant gasolina com dièsel encara està molt lluny de pics històrics que van tocar fa més d'un any, quan al juliol la gasolina va aconseguir els 2,141 euros i el gasoil els 2,1 euros per litre.