Els nous amos de Celsa trien Villaseca, de Gas Natural, per rellevar Rubiralta

La sentència del TSJC que ha homologat el pla dels fons creditors per convertir el seu deute en accions ha fet possible que prenguin el control del grup siderúrgic d’origen manresà

Rafael Villaseca, el candidat dels fons a presidir Celsa | ARXIU/DAVID ZORRAKINO/EP

Rafael Villaseca, el candidat dels fons a presidir Celsa | ARXIU/DAVID ZORRAKINO/EP / G.Ubieto/Europa Press. Barcelona

G.Ubieto/Europa Press

Els fons creditors i nous amos del Grup Celsa nomenaran Rafael Villaseca president del consell d’administració de l’empresa en substitució de Francesc Rubiralta Rubió, fins ara propietari de l’empresa familiar més gran de Catalunya, fundada pels manresans Francesc i Josep Maria Rubiralta Vilaseca el 1967. Així ho van anunciar dimarts en un comunicat.

La data del traspàs encara no és clara i queda pendent, entre d’altres, de l’autorització del Govern. Els prestadors dels Rubiralta van aconseguir dilluns l’aval judicial per assumir el 100% de l’accionariat del gegant siderúrgic, que ocupa més de 10.000 persones a tot Espanya -2.400 a Catalunya- i factura uns 6.000 milions d’euros. Així han obtingut l’homologació, per part del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), del pla de reestructuració que van presentar per convertir el seu deute en accions i prendre el control de Celsa.

Segons un comunicat dels fons, l’exconseller delegat de Naturgy serà l’encarregat de pilotar la transició entre els Rubiralta i la nova etapa. Ell i cinc persones més «amb perfils independents», segons van explicar ahir els fons al sindicat USOC en una reunió. Amb aquest moviment, els nous amos, entre els quals hi ha bancs com Deutschebank o fons com a hSBC i SVP Global, entre d’altres, busquen transmetre confiança a les institucions i xarxa de proveïdors del grup siderúrgic. Ja que col·loquen una persona coneguda i vinculada a l’ecosistema empresarial local.

Villaseca, enginyer per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i MBA per IESE, va ser conseller delegat de Gas Natural Fenosa 13 anys, del 2005 al 2018, i és l’actual president de la Fundació Naturgy (abans Gas Natural Fenosa). També és conseller de Ciments Molins i de VidaCaixa i ha sigut membre del Consell Assessor de Foment del Treball Nacional. Va ser nomenat conseller delegat de l’Any als Platts Global Energy Awards 2010, els premis més importants del sector energètic a escala mundial.

La seva trajectòria també inclou càrrecs com conseller d’Enagás, conseller-director general del Grup Panrico, conseller delegat de Nueva Montaña Quijano, president de Gestió d’Infraestructures, president del Grup Inisel (avui Grup Indra), president del Club Espanyol de l’Energia i vocal de la junta del Cercle d’Economia.

El nomenament, afegeixen els nous responsables de Celsa, suposa «el reconeixement per part dels creditors del caràcter estratègic de la siderúrgica i de la seva importància per a l’economia espanyola», així com el seu compromís per garantir estabilitat financera de l’empresa, el manteniment de l’ocupació i de les operacions a Espanya, així com la seva projecció internacional.

Per la seva banda, la vicepresidenta segona i ministra d’Afers Econòmics i Transició Digital, Nadia Calviño, va assegurar ahir que el Govern central té el «màxim respecte» per la sentència del TSJC que dona la propietat de la siderúrgica Celsa als fons que en controlen el deute, i executarà la resolució sense deixar de vetllar pels interessos estratègics d’Espanya. Així ho va indicar a Brussel·les després de la sentència del TSJC.

L’Executiu català també va afirmar dimarts que treballarà per «garantir» el projecte i l’ocupació a Celsa després de la sentència.

[object Object]

Foment del Treball reclama mantenir l’activitat industrial i els llocs de treball directes i indirectes de Celsa. La patronal ho va dir dilluns després que el jutjat mercantil 2 de Barcelona validés el pla de reestructuració de la siderúrgica, de manera que els creditors passaran a ser els nous propietaris. En un comunicat, Foment insisteix a demanar que no hi hagi retallades en les diferents unitats de negoci i recorda que la companyia és «estratègica i essencial». A més, demana mantenir la ubicació de la seu social de la companyia -actualment Catalunya. Per tot plegat, la patronal que lidera Josep Sánchez Llibre indica que vol conèixer els plans de viabilitat i les inversions de futur dels nous propietaris.

«Celsa Group és avui una de les primeres companyies de Catalunya i d’Espanya en aportació al PIB industrial», diu el comunicat de Foment. 

També el secretari general de la UGT, Pepe Álvarez, ha fet declaracions sobre el canvi de propietat a Celsa. El líder sindical considera que el Govern espanyol ha de revisar la reestructuració de Celsa. «Aquesta operació, sens dubte, necessita una revisió per part de les autoritats públiques», va dir el líder del sindicat a l’Estat en una roda de premsa. Álvarez va remarcar que «cal veure les conseqüències» del canvi de propietaris de l’empresa siderúrgica, tenint en compte que passarà a mans d’inversos estrangers. Així mateix, el líder sindical va lamentar que el jutge no els hagi deixat formar part de la causa per defensar als treballadors, al·legant que «no tenien interessos». UGT és el sindicat majoritari de Celsa.

Per la seva banda, una delegació del sindicat USOC Indústria va mantenir ahir una reunió amb representants dels fons creditors del grup siderúrgic que n’han aconseguit la propietat per conèixer els seus plans de futur. Així, en un comunicat, el sindicat va destacar que els que seran molt probablement els nous propietaris de la companyia s’han compromès a explicar el pla industrial als treballadors i «no han tancat la porta» a la seva proposta de permetre l’entrada d’un inversor del sector nacional a la gestió de l’empresa.

D’aquesta manera, va assegurar USOC, s’impediria que es modifiqués el centre decisions, i es «potenciaria un sector estratègic per a la indústria del nostre país».