Regió7

Regió7

Sílvia Gratacòs podrà renovar la presidència de la Cambra de Manresa

Eines de País només obté quatre de les 14 vocalies a les quals aspirava

Les eleccions es tanquen amb una participació del 2,61%

Un moment de la votació presencial d'aquest dimecres a la seu de la Cambra Catpress

L'actual presidenta de la Cambra de Comerç de Manresa, Sílvia Gratacòs, té el camí obert per repetir a la presidència de l'ens, després dels resultats de les eleccions que es van iniciar divendres i s'han tancat aquest dimecres. S'ha assegurat un lloc al ple amb la seva empresa Navingrat, com també ho han fet les persones que formen part del seu equip (Elvira Garcia, Esteve Pintó, Ignasi Llobet, Josep Claret i Sergi Macià) i la candidatura d'Eines de País (promoguda per l'ANC), que optava a tenir un pes rellevant al ple, ha obtingut només quatre de les catorze cadires a les quals aspirava. El ple cameral, però, no es constituirà fins d'aquí a unes setmanes (previsiblement, a començaments de novembre) i serà llavors quan es decideixi la presidència.

Sílvia Gratacòs, l'actual presidenta de la Cambra de Manresa Oscar Bayona

"Estic contenta i continuo amb la idea de presentar-me" a presidir el ple, ha explicat aquest vespre Gratacòs a aquest diari. "És bo que hi hagi hagut competència, perquè hi ha diferents maneres d'entendre la institució, però tinc clar que la Cambra no s'ha de polititzar", remarca l'empresària. "Parlaré amb els representants d'Eines de País", diu Gratacòs, que assegura que si el resultat de la candidatura independentista hagués estat més rellevant hi hauria comptat per al comitè executiu. Amb l'escrutini fet, però, no hi tindran lloc, avança. "Ja tinc el meu equip, però podem compartir sinèrgies", afirma.

Bartomeu Suaña, portaveu de la candidatura d'Eines de País ANC

A Eines de País hi ha decepció. "No és el resultat que esperàvem", explica Bartomeu Suaña, portaveu de la candidatura. "Ara ens tocarà preparar les properes eleccions", diu Suaña, que ha aconseguit un seient al ple pel grup 9, el de comerç, juntament amb Toni Daura (Parcir) i Llorenç Juanola (Comercial Juanola). D'Eines de País també formarà part del ple Francesc Garcia, de Catalana de l'Adhesiu 2. La candidatura independentista, que es va presentar públicament divendres passat, aspirava a "democratitzar la Cambra, territorialitzar-la i impulsar la internacionalització", explica Suaña, que apunta que la candidatura no aspirava a la presidència.

Les eleccions a l'ens manresà s'han tancat amb un total de 404 participants del total de 15.497 electors, fet que suposa un 2,61%, segons ha anunciat aquest vespre Albert Castellanos, secretari del departament d'Empresa i Competitivitat i president de la Junta Electoral Central. A Manresa (una de les tres úniques cambres, juntament amb Barcelona i Terrassa, amb cadires en joc als plens corresponents) es podia votar en catorze categories. Hi havia 21 vocalies per sufragi en disputa, ja que les altres sis ja estaven decidides en haver candidatures úniques. El nombre de vots (els votants poden decidir en diverses categories empresarials) ha estat de 664. En les anteriors eleccions, i les primeres en una dècada, les del 2019, es van tancar amb una vintena de vots en l'única categoria en disputa. La participació va ser llavors de l'1,67%. El nombre de vots s'ha multiplicat ara, però la participació continua sent minsa. Amb tot, Sílvia Gratacòs també assegura estar satisfeta de la participació. "Sembla poc, perquè el un percentatge és petit, però són més de sis-cents vots". Per a Gratacòs, l'increment de participació respecte del 2019 cal atribuir-lo a la presència d'Eines de País. Suaña, per la seva banda, considera la participació "ínfima" i una prova de "l'opacitat" a la institució "que volem trencar".

Els 27 seients al ple escollits per sufragi ja estan, doncs decidits. Hi seran Navingrat, Fundació Ampans, Planxisteria Industrial M. Vidal, Catalana de l'Adhesiu 2, Casals Cardona Industrial, Masies d'Avinyó, Bricdeu 10, Obrallar 2000, Supermercats Llobet, Comercial Juanola, Llibres Parcir, Naturnostra, Gergar, Excavacions Vilà Vila, Assegurances Santasusana, Albañileria y Contratas, Multihabit 2013, Mútua Manresana, Larix, Atenció Dental Manresa i Itco Solucions (escollits ahir), i Torné Tèxtil, Maxion Wheels, A. Raymond-Tecniacero, SA de Recambios y Automoción, Ausacorop i Itziar Serrano. A més, ja hi tenen lloc garantit, a proposta de Pimec, Esteve Pintó, Eugènia Vila, Carles Pons i Elvira Garcia. Queden per decidir les nou vocalies reservades per a les empreses que facin una major aportació econòmica voluntària a la Cambra. El mínim és de 450 euros. Sílvia Gratacòs confia que s'omplin els 40 llocs del plenari cameral.

Compartir l'article

stats