La producció de vehicles creix un 15% fins a l'agost amb 1,61 milions d'unitats fabricades i continua la revifada després de la crisi de components que va llastar el sector l'any passat. Segons les dades que ha traslladat la patronal Anfac aquest dijous, aquestes xifres assenyalen "un camí de recuperació", encara que el volum fabricat és encara el 14,8% menor que el del 2019. En la mateixa línia que la fabricació, les vendes a l'exterior de les plantes d'automoció espanyoles durant els primers vuit mesos de l'any augmenta el 21,3% en comparació del mateix període 2022. Les dades de la patronal també informen que els vehicles electrificats suposen el 13% de la producció i sumen 216.088 unitats fins a l'agost.

Si es mira per concrets, durant juliol es va aconseguir un notable creixement amb la fabricació d'un total de 204.142 unitats, un increment d'un 34% respecte a aquest mateix mes del 2022. Per la seva banda, l'agost va registrar una baixada del 17,9% en comparació amb el 2022, amb un total de 91.837 unitats produïdes. Anfac detalla que aquesta volatilitat en les taxes de variació mensuals es deu a la recuperació de la normalitat a les cadenes de subministraments a les fàbriques respecte al 2022, en què van estar molt afectades per les conseqüències de la guerra a Ucraïna.

"La producció de vehicles continua mantenint el seu bon ritme. Però cal mantenir-se expectants davant de possibles situacions adverses, com els problemes en una fàbrica eslovena de components a causa de la DANA, que estan condicionant les últimes setmanes la fabricació a Espanya i Europa. Situacions com aquesta evidencien la necessitat d'enfortir la nostra cadena de valor nacional i atreure noves oportunitats vinculades al vehicle electrificat", ha detallat el director general d'Anfac, José López-Tafall.

Les dades arriben la mateixa setmana que el ministeri d'Indústria ha tancat la segona línia d'ajuts del PERTE del vehicle elèctric, amb 186 projectes que esperen mobilitzar 8.500 milions, així com l'anunci d'una tercera tanda. "És important que aquest esforç per una nova política industrial per al sector es mantingui i es reforci", ha advertit López-Tafall.