L'economia espanyola va créixer un 0,5% entre abril i juny, una dècima menys que el trimestre anterior, segons l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Les dades publicades aquest divendres eleven en una dècima l'indicador avançat a finals de juliol, fet que atribueix a una millora del consum. Ara bé, durant aquest període es va registrar un fre de les exportacions, que van caure un 3,2% respecte els tres primers mesos de l'any. Pel que fa a la variació interanual del Producte Interior Brut (PIB), es va frenar fins a créixer un 2,2%, dos punts menys que en el trimestre anterior. L'organisme, de nou, ha revisat a l'alça la xifra, que és quatre dècimes superior a l'avançada fa dos mesos.

En comparació amb el primer trimestre, l'INE apunta que el consum va créixer un 1,1%. També va pujar la formació bruta de capital (+0,7%) i la demanda (+1%). En canvi, a més de les exportacions, també van caure les importacions (-2,1%).

Respecte de l'any passat, és a dir, les taxes interanuals, el consum final va créixer fins al 2,7%, cinc dècimes més que en el trimestre anterior; la formació bruta de capital va pujar un 1% i va recuperar els valors positius després de dos trimestres en números vermells; i la demanda va créixer fins al 2,3%, un punt més que entre gener i març. Ara bé, les exportacions van registrar un descens del -0,8% després d'encadenar un any i mig a l'alça.

En relació amb el mercat laboral, l'estadística de Comptabilitat Nacional indica que el nombre d'hores treballades va augmentar un 1% interanual, vuit dècimes menys que en el primer trimestre; i els llocs equivalents a temps complet va pujar un 3%, sis dècimes més.

Les dades d'aquest divendres de l'INE revisen les que l'organisme va publicar a finals de juliol i també inclouen revisió en alguns trimestres anteriors.