La transició energètica va molt més enllà de l’estalvi. Aquesta és una de les reflexions que es van fer el passat dijous a la jornada «Comunitats Energètiques, el camí cap a la transició energètica», organitzada per Regió7 i Bassols Energia a la sala d’actes de la Cambra de Comerç de Manresa. L’acte va reunir una trentena d’assistents, va posar èmfasi en la importància de la transició energètica, centrant-se sobretot en el paper que hi jugaran l’autoconsum compartit i les comunitats energètiques.
L’acte va comptar amb una taula d’experts formada per Miquel Bosch, director de Gestió d’Energia i Mercats i Desenvolupament de Negoci de Bassols Energia; Gil Salvans, tècnic de l’Agència Local de l’Energia d’Osona del Consell Comarcal d’Osona, i Pol Huguet, regidor de sostenibilitat de la Subàrea de Medi Ambient de l’Àrea de Territori de l’Ajuntament de Manresa. El debat va servir per posar sobre la taula com funciona l’autoconsum col·lectiu i què cal fer per passar d’un autoconsum col·lectiu a una comunitat energètica.
Què són les comunitats energètiques?
Les comunitats energètiques són agrupacions de diferents actors que tenen per objectiu aconseguir un model energètic 100% renovable i sostenible des de la transformació social democràtica. Les poden formar un grup de persones particulars, entitats, administracions públiques locals i petites i mitjanes empreses que s’organitzen principalment en cooperatives o associacions. El seu objectiu és impulsar la transició del seu barri, poble, ciutat, comarca o, fins i tot, país, cap a un model energètic 100% renovable, inclusiu, democràtic i de propietat col·lectiva.
Durant l’esdeveniment, els potents van explicar que les comunitats energètiques han d’anar més enllà de l’autoconsum compartit i que s’han de promoure altres aspectes com els cotxes elèctrics compartits o compres conjuntes de llenya o biomassa, com ja han fet algunes cooperatives creades a Osona, gràcies a l’impuls de l’Agència Local de l’Energia d’Osona. Cal recordar que un model energètic no només es canvia utilitzant energia renovable, sinó des d’un punt de vista més ampli que busca minimitzar l’impacte ambiental de totes les activitats quotidianes.
En aquest sentit, a Osona hi ha, en aquests moments, una vintena de comunitats energètiques en diferents municipis. Un altre exemple, en aquest cas en l’àmbit empresarial, que es va explicar a la jornada va ser el de l’Associació d’empresaris de Bufalvent, amb la comunitat Manresa Il·lumina, que és la primera comunitat energètica empresarial del país amb una trentena de petites i mitjanes empreses que han unit esforços amb l’objectiu de gestionar conjuntament les necessitats energètiques del polígon i planificar instal·lacions d’infraestructures de generació d’energia renovable, com poden ser les plaques solars, per exemple.
De consumidor a agent actiu
En definitiva, la jornada va concloure que l’autoconsum compartit i la creació de comunitats energètiques són només una primera passa de la transició energètica, un dels principals reptes als quals s’enfronta el món en els pròxims anys. Són una peça més d’aquest camí, que ha d’anar acompanyada d’un canvi d’hàbits i de la forma de pensar. Per exemple, hem de fer esforços per reduir el consum i la generació d’escombraries, hem d’apostar pel transport públic o compartit i per la realització de petites accions que, en el conjunt de la ciutadania, poden tenir un gran impacte en el medi ambient. Ara, els consumidors passen a ser agents actius que participen en la generació d’energia i se’n beneficien, però que alhora beneficien al planeta.
Sumant tot això i una reducció obligada de la utilització de combustibles fòssils i de les emissions de diòxid de carboni, podrem avançar cap a la desitjada neutralitat de carboni. La part positiva, en aquest aspecte, és l’oportunitat dels ciutadans de decidir quin vol ser el seu model energètic i de gestionar-lo de la forma que creguin més adequada.
Tanmateix, la transició energètica i les comunitats energètiques ofereixen la possibilitat de reduir d’una forma important la pobresa energètica, ja que faciliten l’accés a una energia més justa i amb un preu més assequible en la qual el consumidor té tots els recursos necessaris per accedir-hi.
Empreses com Bassols Energia estan plenament compromeses amb aquest canvi de model i treballen per dotar d’eines a tots els que vulguin fer el pas cap a la sostenibilitat.
Nascuda l’any 2000 amb la liberalització del sector elèctric, encara que troba els seus orígens a la Garrotxa l’any 1905, Bassols Energia va començar com a distribuïdora de l’energia produïda per la central hidroelèctrica Molí Nou d’Argelaguer, situada a la zona de Banyoles i que seguia el curs del riu Fluvià. D’això ja fa més de 120 anys, però l’empresa ja treballava en la generació d’una energia sostenible i renovable.
Més d'un segle després, la companyia segueix centrant la seva activitat en les energies renovables i en oferir l’assessorament i les eines necessàries per permetre passar-se a l’autoconsum o adherir-se a una comunitat energètica a tothom qui ho desitji.