Regió7

Regió7

L'Ajuntament qualifica de "preocupant" la convocatòria de la manifestació contra la inseguretat en l'inici de la Mediterrània

El regidor d'Indústria, Turisme i Coneixement, Joan Vila, atribueix al cap de Junts la promoció de l'acció, i ho titlla d'"irresponsabilitat"

El líder de l'oposició municipal, Ramon Bacardit, assegura no tenir res a veure amb l'organització: "És una falsedat absoluta"

El regidor d'Empresa de l'Ajuntament de Manresa, Joan Vila Arxiu/Jordi Morros

Joan Vila, regidor d'Empresa, Turisme i Coneixement del govern de Manresa i cap del grup municipalista Impulsem, considera que fer una manifestació contra la inseguretat ciutadana aquest dijous, el dia de la inauguració de la fira Mediterrània, és "preocupant". Per a Vila, la iniciativa pot tenir conseqüències negatives per a la "'imatge i l'economia" de la capital del Bages. "Tothom és lliure de manifestar-se i a títol personal i com a Ajuntament també combreguem amb la idea de "dir prou", però preocupa que sigui en l'inici d'una fira molt desitjada per altres ciutats". Una fira que Vila considera "un dels caramels que té Manresa, que no en té gaires".

Vila assegura que la promoció de la manifestació, que no té una entitat o col·lectiu visible al darrera, ha anat a càrrec de Ramon Bacardit, cap del grup municipal de Junts i de l'oposició al govern local. "És una irresponsabilitat", diu Vila. "Teníem temor de Vox i Junts està fent de Vox", diu Vila, que considera la manifestació de dijous "polititzada i de part".

Bacardit s’explica

Ramon Bacardit desmenteix Vila i assegura que no té res a veure amb l'organització de la manifestació. «És una falsedat absoluta», afirma. El regidor de Junts explica que el cap de setmana de la baralla multitudinària al Passeig «vaig rebre centenars de missatges de gent que demanava fer-hi alguna cosa. M'interpel·laven com a cap de l'oposició». Bacardit explica que després de parlar «amb cinc o sis persones» representatives d'associacions de veïns i comerciants va decidir reunir-s'hi dilluns al migdia, juntament amb la regidora Mercè Tarragó. «Per sorpresa nostra hi van aparèixer més de trenta persones». Allà, diu Bacardit, «es va iniciar un debat, i algú, que no vaig ser jo, va proposar de fer una manifestació. Vaig dir que Junts no organitzaria ni promouria manifestacions, que no col·laboraríem a muntar-ne i ens en vam desvincular. Però un grup de gent va continuar veient-se i va convocar la manifestació de dijous». Així s'explica també en un compte anònim d'Instagram, anomenat manresadiuprou, que s'atribueix la convocatòria i que assegura tenir el suport de la Federació d'Associacions de Veïns de Manresa i ManresaComerç. «Trobo molt bé que la ciutadania es mobilitzi i no es pot criminalitzar una mobilització que crida al civisme», diu Bacardit.  

Consensos

Per al regidor Joan Vila, la solució als problemes d'inseguretat de la capital del Bages "passa per arribar a consensos entre entitats, ajuntament i oposició, perquè ens afecta a tots. Amb aquest tema no es poden fer bàndols". Vila, que recorda les imatges recents d'incidents violents als carrers en municipis com Vic o Molins de Rei, afirma que "el problema és molt gran i la solució no depèn només de l'àmbit competencial dels ajuntaments". El regidor insisteix ¡que l'àrea de seguretat ciutadana a Manresa ha estat "en mans de Junts els darrers 12 anys", i diu que "s'ha de ser conscient del mal que es pot fer. Si fem bàndols i la manifestació desemboca en problemes ens en penedirem". Vila lamenta que "no hi ha ningú darrere la manifestació per demanar-li responsabilitats si hi ha problemes".

Segons ha pogut saber aquest diari, com a signants del permís a la Generalitat per celebrar la manifestació figuren, a títol personal, els manresans Enric Pintado i Bernat Ferré.

El regidor d'Empresa assegura que tot l’equip de govern comparteix el mateix punt de vista, i que «no som ningú per demanar que s'ajorni la manifestació, però es podria buscar un altre dia» per no coincidir amb l'inici de la Mediterrània. Alguns dels espais pels quals ha de transcórrer la manifestació, diu Vila, estaran ocupats per actuacions incloses en el programa de la fira, fet que pot perjudicar la imatge de la ciutat, insisteix. «Si s'ha convocat expressament per a aquest dia és d'estimar molt poc Manresa».

Vila creu que algunes de les entitats que donen suport a la manifestació s'atribueixen la representativitat del conjunt d'associacions del sector, com és el cas de la Federació de Veïns o ManresaComerç, sense comptar amb el conjunt d'entitats i associacions. «No s'ha fet bé d'inici i no se n'han ponderat les derivades», afirma.

El regidor considera que «s'estan estigmatitzant col·lectius amb poca base» i assegura que l'equip de govern està treballant per aportar solucions al problema. «Han de ser accions subtils, quirúrgiques, per no esvalotar el galliner». Així, apunta que l'Ajuntament es presentarà com a acusació popular en el procediment per la baralla multitudinària del Passeig i pel trencament de vidres a l'estació d'autobusos. Afegeix que s'ha convocat la taula de seguretat per al proper 17 d'octubre, a la qual assistirà el conseller Joan Ignasi Elena. També assenyala com a feina feta els enderrocs de cinc edificis a les Escodines, «alguns dels quals estaven ocupats». «Avancem perquè tothom se'n senti partícep», diu Vila, que, amb tot, reconeix que «les lleis no ens ajuden», però insisteix que «no podem assimiliar immigració amb delinqüència. A Manresa han arribat 10.000 nouvinguts en cinc anys, i això provoca tensions. A la majoria els necessitem, i la majoria entén que arriba a un lloc on se li dona un futur. Una minoria, no. Hem de millorar els protocols d'acolliment».

Vila, que durant la campanya electoral va fer de la lluita contra la inseguretat i les ocupacions un dels seus cavalls de batalla, assegura "no haver-me mogut gens" dels seus plantejaments inicials ara que està a l'equip de govern. "Les ocupacions són totes delinqüencials, però mai no he vinculat immigració amb inseguretat, encara que de manera interessada se m'atribuís aquesta idea. Impulsem no som d'extrema dreta, som municipalistes i recollim idees de tot l'espectre polític". Amb tot, reconeix que Impulsem va néixer just després dels apunyalaments de l'any 2021, que van generar, diu, "molt malestar" a la Cambra de Comerç, de la qual llavors ell formava part.

Vila assegura que la relació dins del govern "és excel·lent". També en la matèria de seguretat. "ERC és molt sensible amb la qüestió, perquè sap que a les eleccions va rebre un càstig per no haver-se explicat prou bé. I té ganes de corregir-ho. Tots volem posar llum en aquesta qüestió". Si el govern de la ciutat, que ja liderava ERC en l'anterior mandat, no ha actuat amb més contundència en matèria de seguretat, diu Vila, ha estat perquè "aquest era un àmbit de Junts". Per a Vila, Ramon Bacardit i el seu nucli dur són "hooligans", amb els quals "no combreguen molts dels seus votants, que són moderats".

L'actual regidor creu concedeix que "les coses des de dins de l'Ajuntament es veuen molt diferents. Tothom hauria de viure l'experiència". Per a Vila, "a l'Ajuntament hi ha enormes possibilitats de fer coses", però també hi ha "obstacles administratius i lleis que no ens podem saltar".

Compartir l'article

stats