El director general d'Anfac, José López Tafall, ha advertit que la manca de transportistes per carretera "no s'ha resolt" i que encara s'arrosseguen les "distorsions" generades per la covid, ja que molts treballadors es van traslladar a altres sectors per l'aturada total de l'activitat. "És un problema bastant generalitzat a Europa", ha lamentat López Tafall en la presentació de l'Informe de Valoració Logística 2022. L'informe conclou que durant el 2022 es van transportar per carretera, tren i mar prop de 4,6 milions de vehicles, el 2,6% més tot i que suposen uns "volums molt baixos", segons la patronal de l'automoció. Concretament, se situa per sota els 4,7 milions del 2020 i els 5,8 milions del 2019, any anterior a la pandèmia.
"La situació, ara com ara, és que continuem tenint problemes per l'absència de conductors", ha admès el directiu d'Anfac, que ha proposat una sèrie de mesures per pal·liar aquesta manca de professionals. Per exemple, augmentar la massa i les dimensions dels vehicles perquè puguin transportar més mercaderies. "A més de ser més eficients, resolen el problema", ha valorat.
En aquest sentit, ha recordat que és una mesura que ja havia d'estar implantada aquest desembre arran d'un acord en el marc de l'última vaga de transportistes però que encara no està en marxa.
En paral·lel, López Tafall ha destacat la necessitat d'una millor coordinació amb el govern espanyol per accelerar la tramitació de visats a estrangers que desitgin treballar com a conductors a l'Estat, a més de reforçar la formació i incorporar millores en la prestació del servei.
Pel que fa a l'Informe de Valoració Logística 2022, el document conclou que durant l'any passat es van transportar 4,59 milions de vehicles per tren, mar i carretera, una xifra que representa un increment del 2,6% però que encara es troba molt per sota els 5,8 milions del 2019. La patronal ha atribuït aquestes dades a les oscil·lacions de l'economia des del 2020 causades per la irrupció de la pandèmia, la guerra a Ucraïna o la crisi de subministraments.
L'informe també constata que el transport marítim és el més utilitzat pels socis d'Anfac, amb 2,2 milions de vehicles, el 9,2% més que al 2021, i una quota modal del 48,4%, amb un increment de 2,9 punts percentuals. Per la seva banda, la carretera va concentrar el 39,5% dels desplaçaments davant el 43,3% de l'any anterior, mentre que la quota ferroviària va augmentar nou dècimes, fins al 12,1%.
D'altra banda, el document recull que a més de la manca de conductors en el transport de mercaderies per carreteres també hi ha una reducció de les flotes portavehicles i un sistema de mòduls dels camioners autònoms que "desincentiva l'activitat a finals d'any". En l'àmbit ferroviari, apunta a una falta de vagons especialitzats, de locomotores i de maquinistes i en el marítim s'han viscut col·lapses en els ports per les dificultats en el transport per carreteres, la manca de vaixells 'car-carrier' i en mantenir les rutes marítimes.