Com es preveu el Black Friday?

Es dona la curiositat que el Black Friday s’escau al voltant de la Fira de Sant Andreu i per tant des d’un punt de vista de promoció comercial de la ciutat podem dir que ja fem el nostre Black Friday des del segle XIV. Hi ha establiments que el fan potent, cadenes, marques, franquícies... i sobretot el sector de la moda s’hi afegeix bastant. És una campanya que ens ve importada de fora que posa nom i globalitza un descompte, una excusa quan ens acostem a Nadal i pots avançar les compres amb un preu més atractiu, i la nostra opinió és que és benvingut, és un element més que dinamitza el comerç, però tampoc no és un revulsiu molt important, l’important solen ser les campanyes tradicionals, Nadal i Reis, sobretot.

S’han anticipat les compres?

Per la situació econòmica, no ho notem, més aviat al contrari, ha sigut un octubre fluixet en general, no s’ha reactivat. En el comerç és difícil parlar en nom de tots els subsectors. Els de la roba han patit per les temperatures. En general, tot i que la pujada de la inflació s’ha aturat una mica, els preus de l’alimentació han estat elevats i i les compres del que no es considera indispensable s’han frenat una mica i s’ha notat. No hi ha una caiguda molt gran però possiblement ha estat un octubre més fluix que el de l’any passat. Esperem que aquest novembre el passem més bé.

Els joves són més de Black Friday?

La manera de comprar dels joves canvia, perquè potser es mouen més per ofertes, per campanyes agressives o mediàticament potents com el Black Friday, però és molt puntual i tinc la sensació que el Black Friday et fa pensar que pots comprar més bé de preu i això activa determinats públics, però no és una campanya ni llarga ni potent, però no fa cap nosa, és un element més que pot ajudar determinats públics, sobretot.

Com anirà aquesta campanya?

Quant a la previsió tant de la campanya de Fira de Sant Andreu i el Black Friday com de la Nadal, som moderament optimistes perquè sabem que sempre funciona. La fira coincideix amb l’engegada de llums de Nadal, que creen ambient, i tenim la pista de gel, que genera moviment al centre de la ciutat. Confiem mantenir si més no les xifres de l’any passat, que van ser raonablement bones. Però com que vivim en un món molt globalitzat, determinades situacions de política internacional, de preu, d’economia, provoquen un efecte de pànic encara que sigui molt puntual, si això passa per Nadal, malament. Però treballem amb la idea que seran unes festes de Nadal i una campanya comercial com les dos últims any.