El govern espanyol anuncia que rebaixarà l'IVA de l'oli d'oliva al 0% a partir de l'1 de juliol

Passarà a formar part de la llista de béns de primera necessitat amb l'impost superreduït

Olives en una branca abans de ser collides, a Vimbodí i Poblet

Olives en una branca abans de ser collides, a Vimbodí i Poblet / Eloi Tost

ACN

El govern espanyol reduirà l'IVA de l'oli d'oliva al 0% a partir de l'1 de juliol i l'inclourà en el grup de béns de primera necessitat on apliquen el tipus superreduït. Segons han informat aquest divendres fonts de l'executiu, el Ministeri d'Hisenda aprovarà dimarts que ve la reducció de l'impost. Actualment, aquest producte bàsic de la dieta mediterrània ja gaudia d'una rebaixa de l'IVA al 5%. Amb la reducció al zero l'oli s'uneix a altres productes bàsics com el pa, els ous, les fruites o les verdures, categoria que tindrà de manera permanent. L'objectiu de la mesura, apunten des del govern, és protegir i incentivar el consum d’oli i reduir-ne el preu en un moment marcat per la sequera que pateix el camp espanyol.

El passat mes de gener Junts va pactar amb el PSOE aquesta rebaixa de l'IVA de l'oli juntament amb altres mesures com ara la delegació de les competències sobre immigració a la Generalitat i la publicació de les balances fiscals. Tot plegat, a canvi de facilitar l'aprovació dels tres primers decrets llei del govern espanyol.

La decisió sobre l'oli d'oliva arriba després que la setmana passada el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, anunciés també la voluntat prorrogar la rebaixa de l'IVA vigent en alguns aliments bàsics, que caducava el 30 de juny. "Hem de plantejar-ho al Congrés. Aquest és un govern amb minoria parlamentària, però l'evolució dels preus dels aliments continua alta i, per tant, hem de fer aquest esforç, que és enorme per les arques públiques", va explicar.

En el cas concret de l'oli d'oliva ha experimentat una pujada molt dràstica els darrers anys, passant dels 3-4 euros per litre als 8-10 euros. L'origen d'aquest increment es deu, en gran manera, a la caiguda de la producció per la sequera o l'increment de preus agrícoles causat per la guerra d'Ucraïna, un dels principals productors mundials d'altres greixos com l'oli de gira-sol. En el cas català, productors rellevants com la Denominació d'Origen Protegida Siurana ja avisava l'any passat que el preu de l'oli podria continuar pujant a causa de l'escassa producció d'olives.

Facua creu que la rebaixa de l'IVA de l'oli vol "maquillar la inacció" davant la "manipulació a l'alça" dels preus

L'anunci del govern espanyol de la rebaixa de l'IVA ha generat crítiques per part d'associacions de consumidors com Facua que ho veu com una operació de "maquillatge de la inacció" davant les "pujades injustificades de preu". En un any, l'ampolla d'un litre d'oli d'oliva ha pujat de mitjana un 75%, segons dades de l'entitat, que eleva la pujada al 165% en algunes marques. Els últims dos anys de collites "desastroses", amb menys de la meitat de rendiment que altres exercicis, han fet escalar el preu d'aquest producte.

L'associació de consumidors Facua ha sigut la més crítica amb la mesura perquè creuen que "no s'entén" que el govern renunciï a recaptar recursos per les arques públiques mentre no posa fre a les pujades "il·legals" dels supermercats. El secretari general de Facua, Ruben Sánchez, ha dit en una roda de premsa que la gran distribució ha apujat el preu de l'oli el triple que en origen en l'últim any i mig. En concret, ha dit que en origen l'augment de l'ampolla d'un litre d'oli d'oliva verge extra ha sigut de 2,45 euros mentre que al supermercat ha pujat 6,91 euros de mitjana.

"El mercat està manipulant a l'alça dels preus per aprofitar la conjuntura de la rebaixa de l'IVA i empassar-se la rebaixa aplicant increments injustificats", ha dit Sánchez.

D'altra banda, l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) no ha carregat contra la mesura, que veu necessària, però ha demanat que la reducció de l'IVA s'ampliï a carn i peix perquè es noti més a la cistella de la compra.

Comparteixen aquesta petició les empreses de distribució alimentària aplegades al Consell d'Empreses Distribuïdores d'Alimentació de Catalunya (Cedac) que demana que altres productes que conformen la dieta saludable s'incloguin en la llista de rebaixes. Les distribuïdores alimentàries han celebrat la mesura per aquest "producte singular" després de dos anys amb collites "desastroses" per la sequera i han pronosticat que aquest any les darreres pluges pal·liaran l'escassetat d'oferta.

D'altra banda, el seu secretari general, Roger Gaspa, ha rebatut les acusacions de manipular preus. "El que marca la llei ho fem. No tenim res a amagar", ha afirmat en declaracions a l'ACN, on ha lamentat que els acusin "permanentment de tots els mals". Gaspa també ha detallat que encara que es rebaixi l'IVA dels aliments hi ha casos com les fruites i la verdura en els quals "el preu oscil·la en funció de les collites". "Ningú té voluntat de fer pràctiques que no correspondrien. No ho hem fet mai", ha afirmat.