Manresa celebra dos sopars d'aprofitament Gastrorecup
Els àpats tindran lloc aquest dijous al Convent de Santa Clara, organitzat per la Comunitat Slow Food Catalunya Central, i a la Joviat

Un moment del sopar Gastrorecup de l'any passat de la Comunitat Slow Food Catalunya Central / Arxiu particular

Els sopars de reaprofitament Gastrorecup tindran aquest dijous dos escenaris a Manresa. D'una banda, la Comunitat Slow Food de Catalunya Central organitza a la Sala Gòtica del Convent de Santa Clara el segon sopar d'una iniciativa creada inicialment per la xef Ada Parellada, i que ara compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya. Aquest any, quan se celebra la desena edició, s’hi han sumat al voltant de 70 restaurants de tot Catalunya. L'altra cita a la capital del Bages serà a la Joviat.
Gastrorecup és una iniciativa que convida els restaurants a oferir àpats periòdics elaborats amb aliments descartats pel circuit comercial, a un preu assequible. L'objectiu és conscienciar tant la població com el sector de la restauració sobre la importància de combatre el malbaratament alimentari.
Els restaurants que hi participen, d’arreu de Catalunya (del territori central també se sumen el Somiatruites d'Igualada i el Nou Urbisol de Castellolí), elaboren un menú improvisat a partir dels productes que els arriben aquella setmana, des dels mateixos pagesos o també de la cadena de distribució. Es tracta d’aliments ‘recuperats’, és a dir, en un estat de consum perfecte però que haurien estat descartats per motius estètics o bé per excedent de producció, entre d’altres. Així doncs, el factor sorpresa hi és present i els comensals no poden triar els plats. En el cas del de la Comunitat Slow Food de Manresa, a més, s’afegeixen dues singularitats: de tots els sopars Gastrorecup que es fan a Catalunya serà l’únic que estarà cuinat de forma col·lectiva, amb la participació dels cuiners de la Comunitat Slow Food de la Catalunya Central, i l’altre, el caire de solidaritat ja que la totalitat de la recaptació de la nit serà destinada a la Fundació Convent de Santa Clara, donant suport a les seves iniciatives socials i culturals a la regió.
En el cas de la Joviat, que també té una finalitat solidària, els diners recaptats es destinaran a La Marató de 3Cat, que enguany està dedicada a la lluita contra el càncer.
Aquest acte solidari és una demostració del compromís de la comunitat gastronòmica amb el benestar social i el desenvolupament cultural, oferint una oportunitat única per gaudir d'una experiència culinària excepcional mentre es contribueix a una causa valuosa.
Els restaurants participants al sopar de la Comunitat Slow Food són el Cau de l’Ateneu, Ígnia, Laida de Manresa, La Sardana i La Xicra d’Artés, Cal Patoi de Navarcles, Mas de la Sala de Sallent i la participació del Quim de l’Obradora de Manresa. El sopar es preveu que aplegui un centenar de comensals.
- Rosalía llueix formació clàssica a 'Lux', segons Jordi Savall: «Quan canta se li noten uns coneixements musicals profunds, com als Beatles»
- «Manresà, del cor de Catalunya, 25 anys a Madrid i mai he fet televisió en català»: Jacob Petrus, il·lusionat per estrenar-se a La 2Cat
- Intenta enganyar a la Guàrdia Civil en un control al Túnel del Cadí i li acaben trobant 15 quilos de marihuana al remolc
- Preocupació per l’excavació per fer el pàrquing sota la futura seu del Govern a Manresa
- Un home deixa 10 euros al compte durant 20 anys i això és el que li queda
- Ni Tossa de Mar, ni Besalú: aquest és el poble medieval que tothom hauria de visitar a Catalunya
- Mor de manera sobtada el fotògraf de Puig-reig Ramon Subirana Riu
- La vall més secreta del Solsonès: té romànic, bolets i la llegenda de Guifré el Pilós