La Policia Nacional ha desmantellat un entramat que presumptament captava joves amb la promesa de fer-los rics invertint en criptomonedes a través de classes sobre transaccions financeres no permeses a Espanya. La investigació ha conclòs que els capitostos de la trama «vorejaven determinades tècniques de pressió pròpies de les sectes». En aquest sentit, es calcula que el principal líder de la trama hauria captat unes 2.500 persones, que paguen una quota mensual de 150 euros per la formació il·lícita. L’operació s’ha saldat amb vuit persones detingudes, dues a Barcelona.

Un any investigant

La investigació va començar fa un any, després d’una denúncia formulada per una associació de víctimes de sectes que va detectar l’existència d’una acadèmia de formació en trading o negociació a curt termini de criptomonedes i altres productes financers. Des del 2019, l’entramat captava joves, alguns menors, a Barcelona i, posteriorment, a la resta del territori nacional.

A l’indagar, la policia va detectar que es tractava d’una plataforma formativa que era la successora d’una altra, denominada International Markets Live LTD (IMarketsLive), sobre la qual requeia una advertència de la Comissió Nacional del Mercat de Valors des del 2017. A més, l’amo havia participat en altres estafes piramidals.

La policia ha indicat que els capitostos de la trama, tots de nacionalitat espanyola, li havien canviat el nom a l’empresa per evitar que les potencials víctimes poguessin sospitar de la presumpta estafa.

Als detinguts se’ls acusa d’estafa, publicitat enganyosa i pertinença a organització criminal, ha informat la Policia Nacional. Entre els vuit detinguts hi ha els dos capitostos del grup.

Així funcionava l’estafa piramidal

La xarxa captava joves tant abordant-los en parcs públics com a través d’esdeveniments presencials organitzats en hotels, de manera que els prometien una formació gràcies a la qual guanyarien abundants sumes de diners sense treballar.

Una vegada matriculats, l’ensenyament passava a tenir un paper secundari i l’organització es dedicava a pressionar-los per captar nous estudiants, i així formava una estafa de tipus piramidal.

Els exigien un primer ingrés de 200 euros i una quota mensual de 150 euros per la suposada formació. Si captaven dues persones més deixaven de pagar la quota mensual. A partir de la seva tercera captació, començarien a cobrar mensualment de la «piràmide», segons detalla la Policia, que relata que els capitostos proporcionaven als nous membres guions per abordar i persuadir nous membres potencials.

Transaccions prohibides a Espanya i la UE

Una vegada captats, els impartien classes virtuals gravades en vídeo a través de les quals es fomentava la compravenda d’opcions binàries i operacions amb palanquejaments, unes transaccions prohibides a Espanya i a la Unió Europea.

Per fomentar aquestes operacions i reforçar la credibilitat de la rendibilitat i fiabilitat de l’acadèmia, un dels principals formadors de l’organització mostrava en el seu compte, suposadament auditat per una coneguda web d’auditoria financera, un històric de negociacions que suposadament reflectia que les inversions havien tingut un percentatge d’encert d’entre el 75 i el 80%.

«Pressió pròpia de sectes»

La Policia destaca que la pressió sobre els joves perquè abandonessin els seus estudis i fins i tot tallessin les seves relacions familiars era tal que «vorejava determinades tècniques de pressió pròpies de les sectes». Es calcula que tan sols el líder principal hauria pogut ser responsable de la captació directa i indirecta d’unes 2.500 persones. En aquesta línia, dues adolescents captades quan tenien 17 anys van arribar a abandonar el domicili familiar per conviure amb membres de l’organització.