La plataforma de criptomonedes FTX ha anunciat aquest divendres que ha demanat acollir-se al procés de fallida als Estats Units i que el seu fundador i màxim responsable, Sam Bankman-Fried, ha dimitit.

La decisió confirma el col·lapse total d'aquesta plataforma, una de les més importants del sector, que va arribar a estar valorada en 32.000 milions de dòlars i que els últims dies s'ha ensorrat per falta de liquiditat amb una munió d'usuaris afanyant-se a retirar els seus fons.

En un comunicat, FTX ha assegurat que la declaració de fallida és la mesura adequada per gestionar els actius de la companyia i protegir els interessos dels seus accionistes.

El procés afectarà unes 130 empreses afiliades, inclosa la firma d'inversions Alameda Research, però no les filials Ledgerx.LLC, FTX Digital Markets, LTD, FTX Austràlia i FTX Express Pay.

La companyia ha revelat que el càrrec de conseller delegat serà assumit per John J. Ray III i ha afirmat que Bankman-Fried i altres empleats de la firma continuaran treballant per assistir al nou màxim responsable i a professionals independents durant el procés de fallida.

El moviment s'ha fet públic hores després que les autoritats de Bahames, on FTX té la seva seu, congelessin els actius del grup i donessin els primers passos per nomenar un encarregat de liquidar una de les seves entitats.

FTX va desembarcar a Bahames el 2021 des de Hong Kong, on havia començat a operar i s'havia establert com una de les plataformes de més èxit al sector de les criptomonedes.

En els últims dies, els dubtes sobre la solvència de la companyia s'havien disparat per diverses informacions, fet que va portar molts usuaris a afanyar-se a retirar els seus diners, deixant FTX sense liquiditat i buscant un rescat.

La situació de FTX es va complicar encara més dimecres, quan Binance -la principal plataforma d'intercanvi de monedes del món- va anunciar que retirava l'oferta de compra que havia anunciat un dia abans, quan s'havia ofert a donar suport al rival.

"La nostra intenció al principi va ser la de recolzar els clients de FTX en la seva recerca de liquiditat, però l'assumpte escapa al nostre control i la nostra capacitat d'ajuda", va assenyalar Binance en un comunicat.

El moviment va provocar una nova caiguda de l'FTT, l'actiu digital de FTX, i fortes caigudes a tot el mercat de criptomonedes, just un any després que el bitcoin -la criptodivisa més important- aconseguís el seu màxim històric.

Finalment, aquest dijous Bankman-Fried ha demanat disculpes i ha admès que va cometre errors a l'hora de calcular els nivells de liquiditat que eren necessaris, així com a l'hora de donar explicacions sobre la situació de la plataforma una vegada va començar a coure's la crisi.

El multimilionari, de 30 anys, va dir llavors que estar fent tot el possible per obtenir liquiditat i evitar una fallida que finalment s'ha materialitzat avui, amb un forat financer que s'estima d'uns 8.000 milions de dòlars.

Mentrestant, han anat sortint a la llum nombrosos detalls sobre el funcionament de la plataforma, entre ells el fet que FTX va fer servir milers de milions de dòlars dipositats pels seus clients per finançar arriscades inversions.

FTX, segons ha dit una font a The Wall Street Journal, va prestar els diners a la seva firma d'inversions, Alameda Research, que els va fer servir en agressives operacions i que ara deu a la plataforma uns 10.000 milions de dòlars.