Entre el 29 de març i el 9 d'abril hi haurà obert el període per presentar la sol·licitud de preinscripció d'educació infantil de segon cicle, el document amb el qual els pares i mares dels alumnes de P3, P4 i P5 inscriuen els seus fills al centre educatiu desitjat. En aquest article t'expliquem informació sobre el període de preinscripció, que també coincideix en el temps amb la d'educació primària i educació secundària obligatòria.

Quins cursos inclou l'educació infantil?

El sistema educatiu català divideix l'educació infantil en dos cicles, el primer, que correspon als cursos de P0, P1 i P2 i que es cursen en una escola bressol; i el segon, que engloba P3, P4 i P5 i que ja es fan en una escola.

Si P0, P1 i P2 són opcionals, els cursos d'educació infantil de P3, P4 i P5 són obligatoris. Els nens i nenes fan un passet més i ja van a l'escola i és precisament just abans de començar P3 quan als pares i mares se'ls planteja la gran pregunta: quin centre triar? La decisió és important i complicada. En aquest altre article et donem alguns consells per ajudar-te a decidir.

Període de matriculació

Aquest és el calendari de matriculació fet públic per la Generalitat:

  • Educació infantil de segon cicle, educació primària i educació secundària obligatòria: del 29 de març al 9 d'abril de 2019
  • Batxillerat i cicles de grau mitjà de formació professional, i d'arts plàstiques i disseny: del 14 al 21 de maig de 2019
  • Cicles de grau superior de formació professional, i d'arts plàstiques i disseny: del 29 de maig al 5 de juny de 2019

Què és la preinscripció?

La preinscripció és el procés per demanar plaça en un centre educatiu. La matrícula és el procés per confirmar la inscripció al centre un cop s'hi ha obtingut plaça. Per tant, la preinscripció no és vàlida a efectes de matrícula si aquesta no es fa efectiva al centre en el termini corresponent.

Una de les novetats d'aquest any a Catalunya és que, els ensenyaments postobligatoris s'amplia la preinscripció electrònica que es podrà realitzar per a tots els cicles de formació professional, tant de grau mitjà com superior, i per a batxillerat

Què demana la Generalitat conèixer abans de fer la preinscripció?

A través del seu web, el Departament d'Educació indica que abans d'omplir la sol·licitud de preinscripció d'educació infantil, els pares han de:

  • conèixer el calendari del procés
  • consultar els centres
  • conèixer els criteris de prioritat amb què s'ordenen les sol·licituds

He de fer més d'una sol·licitud?

Els pares i mares de nens i nenes que cursaran cursos d'educació infantil de segon cicle han de presentar la sol·licitud i la documentació corresponent. Només una sol·licitud per alumne en què constin els diversos centres per ordre de preferència.

Criteris de prioritat

Entre tots els alumnes que facin la preinscripció en un centre, alguns obtindran més punts i tindran preferència sobre d'altres. Aquests són els criteris que donen més punts:

  • Germans de l'alumne escolaritzat al centre o pares o tutors legals que hi treballen: 40 punts
  • Proximitat del domicili habitual de l'alumne al centre o proximitat del lloc de treball dels pares: de 10 a 30 punts
  • Que els pares o tutors siguin beneficiaris de l'ajut de la renda mínima d'inserció: 10 punts
  • Que l'alumne, els seus pares o germans tinguin un grau de discapacitat igual o superior al 33%: 10 punts
  • Formar part d'una família nombrosa o monoparental: 15 punts