Prop d'un centenar d'alumnes de segon d'ESO de l'escola La Salle van participar dijous passat a l'activitat "Mines contra mines", una proposta de L'Ajuntament de Manresa creada per la Fundació Pax i El Rotary Club de Manresa-Bages amb l'objectiu d'oferir eines per reflexionar sobre les causes dels conflictes, la necessitat de construir societats pacífiques i, sobretot, conscienciar sobre l'eliminació de les mines antipersona. L'Ajuntament ofereix l'activitat als estudiants de secundària, i després de la Salle, es podria fer en altres centres.

L'activitat comença amb una primera part en què es proposa una reflexió sobre quines són les causes dels conflictes actuals al món, i concretament la problemàtica de les mines antipersona. En aquest sentit, la Fundació Pax explica la seva experiència a Colòmbia, un país on treballa per donar suport a persones que han resultat afectades per aquest tipus de mines.També es parla de la situació al Sàhara.

Tot seguit, hi ha una segona part amb una dinàmica més vivencial, un joc de rol que es porta a terme al pati de l'escola, en què els components es posen a la pell de persones que viuen en països minats, on el risc conviu amb la vida quotidiana i la lluita per la supervivència. Durant l'activitat, els components d'un dels bàndols han de travessar un camp amb els ulls tapats, sense trepitjar les mines que hi ha col·locat l'altre equip. Finalment, com a punt final, els alumnes reflexionen sobre què han sentit i après, a través d'un mural.

Segons dades de la Fundació Pax, cada any les mines antipersona maten o deixen discapacitades 20.000 persones arreu del món. Igualment, a l'actualitat 51 milions de persones estan desplaçades de casa seva a causa de conflictes armats o persecució.El 90% de les víctimes són civils, i almenys la meitat són nens. Davant d'aquesta situació, la fundació treballa sobre el terreny i també amb accions de sensibilització com aquesta que proposa als estudiants de secundària.