Després de setmanes de protestes sindicals, el Departament d'Educació ha fet marxa enrere i ha aturat la implantació del nou model d'FP Dual que havia generat controvèrsia en el sector eductiu i en les patronals. En un comunicat, el Departament que dirigeix Josep Bargalló ha anunciat que atura la implantació d'aquest nou model previst per al curs 2019-2020 i que enceta un període de negociació amb tots els agents implicats (sindicats, comunitat educativa i patronals) per definir un nou model de concertació de l'FP Dual que pugui ser efectiu el curs 2020-2021. L'objectiu, segons el Departament, és millorar la formació de l'alumnat, l'èxit educatiu i la inserció professional, així com reduir els índex d'abandonament dels estudis.

El març passat, el Departament va presentar una resolució sobre l'organització de l'FP Dual amb la intenció, entre altres, de fer una distribució curricular única per a cada cicle formatiu, incrementar les hores d'estada a l'empresa, sense reduir les hores de formació als centres educatius, potenciar el treball per competències i millorar les condicions retributives dels estudiants. Segons el departament la resolució també volia potenciar l'acció tutorial com a eina per incrementar la fidelització de l'alumnat, crear la figura d'un instructor com a suport al tutor d'empresa, crear la figura d'un tutor coordinador de diferents empreses per tal d'afavorir la gestió administrativa dels convenis

Després que es publiqués al DOGC, el 22 de maig passat, els sindicats van mostrar el seu rebuig unitari al contingut de la resolució i van demanar al Departament obrir un període de negociació. La comunicat educativa es va mobilitzar amb la plataforma 'Defensem l'FP', per denunciar que les modificacions eren una ''reforma low cost'', que els alumnes perdien hores lectives als centres educatius, que s'havia anunciat massa tard i ''a correcuita'' i que els canvis acabarien implicant la reducció de la plantilla de professorat en 500 dotacions. Amb aquests arguments, els sindicats van aixecar-se de la taula en al darrera mesa sectorial, però CCOO i UGT van continuar les negociacions a la comissió rectora de l'FP. Finalment, el Departament ha optat per aturar els canvis per al proper curs i buscar el consens.

En el comunicat, Educació destaca que l'oferta formativa d'FP permet que el 54,46% dels graduats en cicles treballen nou mesos després d'haver finalitzat els estudis, un 35,7% segueix estudiant i només un 9,8% es troba en situació d'haver de buscar feina. Tot i això, consideren que és ''preocupant'' que el 40% dels estudiants dels cicles mitjans abandonen els estudis. El Govern, a través dels Departaments d'Educació i de Treball, Afers Socials i Famílies, vol potenciar l'FP com un 'instrument essencial'' per a la millora del mercat de treball i l'ocupabiltiat.