L'escola Barnola d'Avinyó i l'escola Pompeu Fabra del Pont de Vilomara es posen a punt per iniciar el curs aquest setembre amb el nou model d'institut-escola, que permetrà fer en el mateix centre tota l'etapa educativa obligatòria, des dels 3 anys fins als 16. De moment, el curs que ve només s'impartirà 1r d'ESO, i això vol dir que els alumnes que van acabar 6è al juny no hauran de marxar del poble per continuar els seus estudis de secundària, però la implantació serà progressiva, un curs per any, de manera que no es completarà fins al 2022-23, en què ja s'impartiran els quatre cursos d'ESO tant a Avinyó com al Pont.

Aquests són els dos centres de les comarques centrals que adoptaran el nou model el curs que ve, en què el departament d'Educació preveu posar en marxa 25 instituts-escola arreu de Catalunya que s'afegiran als 29 que ja existeixen actualment, entre els quals hi ha els de Navàs i Castellterçol.

El llum verd definitiu per a la creació dels nous instituts-escola per al curs 2019-2020 el va donar el govern a començament d'aquest mes, si bé ja s'havia anunciat prèviament i tant Avinyó com el Pont ja s'han anat preparant per poder encabir un nou curs a partir del setembre.

En el cas del Pont, serà de dues línies, mentre que Avinyó es mantindrà en una de sola, que són les que tenien fins ara a 6è de primària. Això vol dir que, de moment, no es preveuen obres d'ampliació en cap dels dos centres, si bé sí que se n'hauran d'afrontar de cara a propers cursos, molt possiblement ja per al curs el 2020-21. De fet, s'hi està treballant des de les àrees de planificació i d'obres, que ja han iniciat les tasques prèvies als projectes, que es passaran als respectius ajuntaments perquè en facin una valoració. En principi, la idea és aprofitar els espais de pati per a les futures ampliacions, i en el cas del Pont, la cessió de ter-renys que ha de fer l'Ajuntament també incorpora una pista poliesportiva annexa que podria servir per als alumnes en horari lectiu, i per al poble fora de l'horari escolar. En el cas d'Avinyó, l'ampliació es preveuen pel costat del pati que dona al carrer Indústria, on actualment hi ha una zona d'horts que conreen els alumnes.

Més centres a mitjà termini

A banda dels instituts-escola, el departament d'Educació també preveu obrir l'any que ve 8 nous instituts, dos dels quals són específics per a la formació professional, si bé no n'hi ha cap en territori de les comarques centrals. En canvi, sí que es preveuen noves construccions escolars a mitjà termini, segons la planificació de la Generalitat d'aquí al 2023. En aquest sentit, es proposen 27 construccions, 21 de les quals són noves, 5 són ampliacions i hi ha una rehabilitació. En aquest sentit, es preveu la nova construcció de les escoles La Serreta, a Santpedor, i Pla del Puig, a Sant Fruitós; i les ampliacions dels instituts Montserrat Colomer, a Sant Esteve Sesrovires i Creu de Saba d'Olesa, i l'escola El Bruc.