Ni Sant Fruitós ha pogut retenir la segona línia de P3 a l'escola Monsenyor Gibert, ni Berga ha pogut recuperar la que havia demanat per a l'escola pública de Sant Joan. El departament d'Educació manté el seu posicionament inicial perquè considera que, d'entrada, ni en un cas ni en l'altre no hi haurà problemes de saturació, i això vol dir que tant l'escola de Sant Joan de Berga com la Monsenyor Gibert de Sant Fruitós començaran el curs amb una línia de P3, malgrat les queixes que hi ha hagut per part de les respectives comunitats educatives.

L'escola Sant Joan de Berga ja va perdre la segona línia de P3 el curs 2017-2018, en què tan sols hi va haver 19 alumnes preinscrits. L'oferta per al curs actual en aquest centre és de 50 places, i en aquest cas les preinscripcions han arribat a 28, de manera que se superen els 25 que s'estableix com a ràtio màxima per aula. Tanmateix, el departament ha optat per no desdoblar tot i les protestes de l'AMPA i professors, que van protagonitzar una tancada durant 11 nits fa unes setmanes, entre altres accions. El departament diu que tornarà a oferir les dues línies de cara al curs vinent, i es compromet a signar un conveni amb l'Ajuntament que prevegi aportacions per fer millores al centre.

En el cas de Sant Fruitós, el curs començarà amb dues línies de P3 entre les dues escoles públiques del poble, amb la pèrdua d'una de les que tenia la Monsenyor Gibert, on també es van fer accions de protesta. Tanmateix, hi ha el compromís del departament d'Educació de desdoblar novament la línia si es produeix un increment important d'alumnes durant el curs (el que s'enomena matrícula viva), un fet que ja s'ha donat algunes vegades.