Arriben els últims dies de les vacances d'estiu i les famílies amb fills en edat escolar comencen a patir els maldecaps d'una tornada a l'escola que gairebé mai és barata. Per suavitzar-la, es pot optar per les compres esglaonades i reciclar material abans d'estrenar-ne de nou.

L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) recorda que "estrenar curs no és sinònim d'estrenar motxilla". Aconsella planificar un pressupost i és que posar per escrit les despeses necessàries evitarà les compres compulsives. També recomana als consumidors no comprar tot el material a principi de curs ja que hi ha coses que els alumnes no necessiten fins més endavant o poden reutilitzar-lo de l'any anterior.

Per exemple, les sabatilles d'esport actuals poden servir als menuts encara un parell de mesos. I al setembre, no cal comprar encara l'abric o l'anorac.

L'OCU també alerta de les grans ofertes. Cal tenir en compte que no sempre és més barat aprofitar algunes oportunitats perquè potser no ens és necessari comprar una "superoferta de deu quaderns" si finalment en farem servir quatre o cinc.

Una mica més barat que l'any passat

Aquest any, la tornada a l'escola serà un 11,3% més barata que el curs passat. Es calcula que cada família haurà de desemborsar una mitjana de 366,4 euros per nen, segons el comprador "en línia" Idealo.

Aquesta xifra és 40 euros per nen menys que el curs passat, sobretot per la reducció del preu de les motxilles i les sabatilles. I d'acord als càlculs del mateix comparador, a les famílies els costarà de mitjana comprar llibres de text 240 euros, el xandall 27,95 euros, les sabatilles 30,3 euros, la motxilla 31,5 euros i el material de papereria 36,4 euros .

"És important minimitzar la despesa, fent les compres amb anterioritat per obtenir els millors preus i no desemborsar tot l'import d'una vegada. A més, és imprescindible comparar preus", assegura Adrián Amorín, gerent d'Idealo.

Per la seva banda, la també companyia de vendes "en línia" Vente-privee assegura que per a tres de cada quatre espanyols les compres de la tornada a l'escola suposen un dels majors desemborsaments de l'any, tot i que sempre hi ha "trucs" per sobreviure-hi. Comenta que estar pendents d'ofertes i descomptes són les solucions d'estalvi més eficaces.

L'informe "Tornada a l'escola 2018" de Privalia (moda en línia) conclou que la despesa mitjana se situa entre 100 i 300 euros per fill i els llibres de text s'emporten la meitat del pressupost.