24 de agost de 2019
24.08.2019

Editen llibre per perdre la por de les matemàtiques, basat en sistema vèdic

24.08.2019 | 12:23
Editen llibre per perdre la por de les matemàtiques, basat en sistema vèdic

Acabar amb la por del càlcul matemàtic i gaudir amb ell, millorant la capacitat lògica, la memòria i l'agilitat mental és l'objectiu del llibre "Multiplica como nadie" (Vergara), del professor i expert en l'ancestral mètode vèdic Nacho Ruiz.

El llibre és el primer editat en castellà que s'aproxima al món de les matemàtiques a partir del sistema de pensament vèdic, que és originari de la l'Índia, on a final de la dècada dels 50 es va redescobrir i a final de la dècada dels 70 va arribar a Europa, principalment als països anglosaxons.

L'autor del llibre, saragossà d'origen, és llicenciat en Empresarials i porta aproximadament una dècada impartint classes de reforç de matemàtiques a Barberà del Vallès (Vallès Occidental).

Nacho Ruiz, màxim difusor del moviment de les matemàtiques vèdiques a Espanya, ha explicat en una entrevista amb Efe que es va interessar per aquest sistema en detectar la "gran preocupació de molts pares i professors quan els nens comencen a témer les matemàtiques, un fenomen que comença coincidint amb la memorització de les taules de multiplicar".

El mètode vèdic és també un sistema de matemàtiques mentals, en el que els estudiants "progressen més ràpid en termes d'agilitat mental" i que davant la "rigidesa" del coneixement matemàtic tradicional "ofereix una nova manera d'entendre el món matemàtic, més flexible".

Més enllà de l'àmbit matemàtic, els alumnes que utilitzen el raonament vèdic desenvolupen més flexibilitat en els seus mètodes per abordar problemes i elaboren estratègies que els ajudaran a manejar situacions desconegudes, ha afirmat el professor.

Encara que el llibre ofereix una primera aproximació a les matemàtiques vèdiques aplicades a la multiplicació, el raonament vèdic es pot aplicar a tots els camps de la matemàtica, i "tenen grans utilitats en el desenvolupament del software informàtic", segons l'autor.

El llibre, que se centra l'aspecte del càlcul matemàtic, mostra diverses tècniques per multiplicar de manera ràpida per sota de 100, 1.000, 10.000, sumant dígits, eliminant 9 o per elevar al quadrat números acabats en 5, entre altres moltes.

El mètode vèdic "aporta una llibertat desconeguda en matemàtiques", en demostrar que es poden abordar des de diverses òptiques, el que, segons Nacho Ruiz, les converteix en "més fàcils, divertides i creatives".

Les matemàtiques vèdiques es basen en la manera natural de pensar de les persones, el que n'afavoreix la simplicitat i fa que siguin fàcils d'ensenyar i d'aprendre, ha afegit el professor.

"Estendre, combinar, invertir i generalitzar idees són exemples de mètodes mentals que fem servir tot el temps i que estan inclosos en les fórmules vèdiques", segons Ruiz.

La velocitat d'aprenentatge dels alumnes que utilitzen aquest sistema és "més gran que" si usen el sistema tradicional, ha assegurat l'autor, que ha subratllat que les matemàtiques vèdiques "són un complement a les tradicionals".

Segons l'autor, "l'interès per les matemàtiques vèdiques està creixent ràpidament per tot el món ja que els professors busquen mètodes per fer més atractiva i interessant la matèria als seus alumnes".

En l'actualitat, moltes escoles i universitats ensenyen matemàtiques vèdiques de manera reglada en la l'Índia i a Occident, ha afirmat Ruiz.

A Catalunya, les famílies "estan cada vegada més interessades en aquest sistema", ha assegurat l'autor, que ha avançat que està en contacte amb la Federació de Mares i Pares de Catalunya (FaPaC) per "començar a explicar les matemàtiques vèdiques en l'àmbit d'associacions de pares a partir del curs que ve".

L'objectiu d'aquest professional, que ha reconegut que se sent "una mica profeta", és donar a conèixer el mètode, que està difonent a través de les xarxes socials Facebook, Twitter i Youtube.

"L'actitud cap a les matemàtiques depèn de com cada persona és capaç d'integrar-les en la seva pròpia vida", ha conclòs.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
activitats amb nens

Plans per fer en família

Passa un cap de setmana o unes vacances en família perfectes! 

 
L'últim El més llegit