La quarta edició del programa Recerkids de promoció de la recerca científica entre nois i noies d’entre 10 i 12 anys obre avui convocatòria centrada en l’àmbit de l’ecologia en commemoració del l’Any Ramón Margalef, un dels ecòlegs més importants del món de qui enguany se’n celebra el centenari del naixement.

Recerkids és un programa impulsat pel Govern, a través de la Secretaria d’Universitats i Recerca, amb l’objectiu d’estimular la recerca científica entre els estudiants de 5è i 6è de Primària i de donar a conèixer l’activitat que es desenvolupa a les universitats i els centres de recerca de Catalunya. El programa s’adreça a totes les escoles públiques i concertades de Catalunya, que s’hi poden inscriure de forma gratuïta fins al proper 15 de novembre al web www.recerkids.cat.

Amb motiu de la celebració de l’Any Margalef, Recerkids 2020 ha escollit com a temàtica l’ecologia. L’edició d’enguany proposa tres eixos de treball relacionats amb aquesta àmbit de recerca:

  • La relació entre el canvi climàtic i els éssers vius
  • La funció dels animals en el seu entorn
  • Els efectes de les accions humanes en els ecosistemes

Dins d’aquestes tres marcs, els grups-classe participants proposaran un tema específic o repte de recerca de lliure elecció a resoldre durant el curs.

Recerca a classe i congrés científic

La iniciativa Recerkids s’estructura en dues fases. Durant la primera, els grups-classe duen a terme una recerca emmarcada en un repte científic. El professorat de les escoles participants rebrà material didàctic i assessorament pedagògic per part d’un equip d’especialistes en didàctica de la ciència. En la segona fase de Recerkids, durant el mes de maig, les escoles tindran la possibilitat de participar en una de les diverses edicions dels congressos científics que se celebraran al llarg del territori. Serà en aquests congressos en què els diferents equips de recerca escolar tindran ocasió de compartir els resultats dels seus projectes i, alhora, gaudir d’una sèrie de propostes lúdiques i d’experimentació en instal·lacions científiques, aules i laboratoris.

El programa Recerkids, produït per la cooperativa Eduxarxa, s’afegeix a altres iniciatives que des de la Secretaria d’Universitats i Recerca, i mitjançant la Direcció General de Recerca, es realitzen per divulgar la ciència entre els infants i els joves del nostre país, com ara el concurs escolar de disseny de videojocs Científics en joc o Els contes de la Laura i en Joan. Segons el director general de Recerca, Joan Gómez Pallarès, “la promoció dels valors de la recerca entre els més joves és un objectiu capital de país. La Catalunya a què aspirem ha de ser la del coneixement, i esperonar vocacions científiques és imprescindible si volem una societat crítica, pròspera, dinàmica i enllaçada al món”.

En l’edició 2018-2019 de Recerkids van prendre part un total de 110 centres escolars d’arreu de Catalunya, que representaven 170 classes diferents i més de 4.600 alumnes de 5è i 6è de Primària. Els quatre congressos del tercer Recerkids es van realitzar a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), la Universitat de Lleida (UdL), la Universitat Rovira i Virgili (URV) i la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC).