La ministra d'Educació i Formació Professional, Isabel Celaá, considera que les classes hauran de reduir el nombre d'alumnes a la meitat el proper curs 2020-2021, amb un màxim de 15 per aula, si abans no arriba la vacuna contra el coronavirus . En aquest supòsit, caldria compaginar, a més, la docència presencial amb la telemàtica. La mateixa tesi defensa el director del Centre de Coordinació d'Emergències del Ministeri de Sanitat, Fernando Simón, que també recomana que els nens estiguin vigilats tant a classe com al pati, perquè mantinguin la distància social i no es produeixin nous brots de contagi de coronavirus. La preinscripció escolar començarà a Catalunya el proper 11 de maig en línia.

"És en el que estem treballant per al curs 20-21. Si no hi ha un remei [per a la Covid-19], els centres hauran d'estar a la meitat de la seva capacitat. Això obliga que una part d'alumnes estiguin treballant presencialment i una altra part, telemàticament", ha assegurat la ministra Celaá en una entrevista al diari '20 Minuts 'recollida per Europa Press.

Aquesta mesura que la ministra aventura per després d'estiu està ja prevista en el pla de desescalada del Govern espanyol per a la inèdita 'tornada a l'escola' del final d'aquest curs per a estudiants de determinats cursos. En concret, a la fase 2 de desescalada, prevista per a finals de maig, s'estableix que els estudiants de segon curs de Batxillerat i quart de Secundària puguin tornar als instituts a rebre classes de repàs, però totes les classes que tinguessin més de 15 alumnes hauran de reduir-se a la meitat per mantenir una distància entre pupitres que eviti contagis.

Una tornada esglaonada a l'escola

A més, Celaá ha avançat la possibilitat que s'estableixin torns esglaonats per acudir a classe a partir de setembre. "Si parlem, per posar una xifra, de tres milions de nens a Primària, que van a l'escola acompanyats per un adult, imaginem el moviment que es produeix. A més, si tots els nens hi van a la vegada no podrem salvaguardar la distància obligada" , ha exposat.

"Fins que no tinguem un remei o una vacuna, l'única eina per combatre el virus és el confinament. No podem posar en risc tot el que s'ha avançat", afirma Celaá en l'entrevista on també avança que el proper curs arrencarà amb un repàs dels continguts que corresponien a aquest tercer trimestre que milions d'estudiants han seguit a distància des de casa pel confinament.

Control als patis

Una de les coses que preocupa Fernando Simón i el seu centre de coordinació és que les escoles siguin punt de contagi que permeti al virus passar d'una família a altres. "El que ens interessa és garantir que qualsevol grup manté les distàncies adequades, i (els alumnes) mentre són a classe per descomptat hi haurà algú que vigili, hem de garantir també que després al pati es manté, si tot això es pot mantenir, em sembla correcte que es proposin escalades progressives cap a noves fases amb molta prudència i amb les garanties que tenim els mitjans", ha subratllat Simó, aquest dimarts 5 de maig, durant la roda de premsa posterior a la reunió de Comitè de Gestió Tècnica del coronavirus.

La preinscripció escolar començarà a Catalunya el proper 11 de maig en línia

No se sap quan es tornarà a l'escola, però sí la data de la preinsicripció i matrícula. El departament d'Educació ha previst que el procés per als diversos ensenyaments a Catalunya per al curs 2020-21 comenci el proper 11 de maig de manera telemàtica.

Així es preveu al document "Plan parcial de desconfinamiento i apertura de los centros educativos para la realización de procedimientos de preinscripción y matrícula escolar y para la realización de pruebas de acceso y obtención de títulos" al qual ha tingut accés Efe.

Educació ha començat aquest dimarts a enviar als centres educatius el document, on es recullen les dates de preinscripció i indicacions sanitàries per dur-la a terme i que Educació va consensuar en una reunió interna celebrada el passat dissabte. Segons el document, la preinscripció serà telemàtica de l'11 al 17 de maig i presencial entre el 18 i el 24 de maig, coincidint amb la Fase 1 de desconfinament que preveu l'obertura dels centres educatius per a la seva desinfecció, condicionament i treball administratiu i preparatori de docents i personal auxiliar.

El document al·ludeix també al pla estratègic de transició del Govern, que preveu que l'11 de maig estarà a la fase 2 del desconfinament gradual.

Al text, Educació supedita les dates a l'aixecament de la suspensió dels tràmits administratius per part del Govern espanyol, que la conselleria ha sol·licitat de manera excepcional per poder executar el procés de preinscripció.

Educació ha remès també la proposta per a la seva valoració per part del pla Procicat, indica el document enviat als centres educatius. Segons el document enviat per la conselleria als centres, la preinscripció i matrícula començarà amb la segona etapa d'educació infantil, primària i secundària obligatòria i a partir d'aquí s'enllaçarien la resta d'etapes.

Les mesures que preveu implantar Educació

Per reduir al màxim la presència física en els processos de preinscripció, Educació ha acordat generalitzar la presentació telemàtica de les sol·licituds, garantir la consulta telemàtica dels resultats i implantar un sistema de cita prèvia per a la presentació física de sol·licituds per a casos extraordinaris en els quals no pugui tramitar la preinscripció en línia.

Per la seva banda, els titulars dels centres educatius han d'adoptar mesures preventives com la participació del mínim nombre de treballadors que en cap cas han de ser d'especial vulnerabilitat.

També han de garantir la neteja diària dels espais utilitzats al centre segons els protocols vigents i les mesures de seguretat, amb mampares separadores de protecció per als treballadors que hagin d'assumir la gestió presencial i, si no és possible, garantir al màxim la protecció del treballador.

Així mateix, els titulars hauran de proveir de màscares quirúrgiques, pantalles protectores facials, guants i gel hidroalcohòlic al personal que atengui el públic.

Per a això, Educació distribuirà als 2.343 centres d'ensenyament obligatori i postobligatori el material necessari en funció de les seves dimensions, perquè tots disposin de mascaretes i pantalles facials protectores, gels i mampares separadores de taules, segons assegura el document.

A més, s'haurà de proveir de mascaretes quirúrgiques a les persones que no les portin de casa, per al que Educació assegura que facilitarà als centres les mascaretes suficients en funció de les cites prèvies concertades.

En el cas del procés de matrícula, caldrà definir si es manté el format habitual, que implicaria que tothom ho faci presencialment o s'habilita algun altre format com en el cas de la preinscripció, assenyala el document.