El departament d'Educació treballa amb la voluntat de poder obrir les escoles el juny, «però això s'haurà d'anar fent segons l'evolució de la pandèmia als territoris», ha explicat el conseller Josep Bargalló.

Per a l'obertura el mes que ve, és necessari que el territori en qüestió estigui en fase 2 i quan així sigui s'obriran «per qüestions diverses». En primer lloc, per acompanyar els alumnes que canvien d'etapa però també per poder fer tutories «voluntàries» que permetin als docents establir en quina situació es troba l'alumne de cara el proper curs.Canvis previstos per al setembre

«Al setembre sí que obrirem amb totes les condicions», ha indicat el conseller Josep Bargalló. La previsió és iniciar el curs que ve amb «tot l'alumnat» però distribuït en més espais i amb la meitat de l'aforament per aula, cosa que requerirà de més docents. Segons Josep Bargalló, « és prioritari poder tenir tot l'alumnat sempre», especialment els de 0 a 12 anys.

Es preveu que una aula pugui acollir «per regla general la meitat dels alumnes que aplegava fins ara» i per això es treballa «escola per escola» per saber quins espais tenen i quins es podrien habilitar per ser aules. També caldrà adaptar els horaris d'entrada i sortida en alguns centres per evitar aglomeracions.

Aquesta manera de fer és essencial en l'etapa de zero a dotze anys i, tot i que es voldria per a tot l'alumnat en general, el conseller ha reconegut que amb alumnes més grans és «més plantejable fer algun tipus d'alternativitat». Tot i això, l'objectiu és arribar a tots: «Si anem millorant com ara fins al setembre hem de poder mirar de garantir escola per escola d'acollir tot l'alumnat sempre».

A banda de més espai, ha reconegut que caldrà «més professorat» i ha assegurat que cal tenir els recursos necessaris per fer-ho a través d'aportacions de la Unió Europea, de l'Estat i amb l'aixecament del límit de despesa.

Les llars d'infants

Bargalló no ha pogut garantir que també puguin obrir les llars d'infants al juny ja que ha explicat que tenen especificitats que dificulten complir les distàncies de seguretat. Segons el conseller, la decisió no ha de ser només de l'escola sinó que calen «decisions comunitàries», en referència a habilitar un permís retribuït per cura de fills o habilitar altres espais que no són llars d'infants.

En canvi, sí que s'ha mostrat optimista de cara al setembre: «El setembre sí que veig les llars d'infants obertes, amb canvis en nombre de nens o professorat».